Menü
Témakörök
Hörömpő Miklós
Hörömpő Miklós
értékesítő mérnök
AVENTICS Hungary

Tökéletes palackok gyártása szabadalmaztatott pneumatikus megoldással

Trendek és témák
0

Kontrollált palackfúvási folyamattal csökkenthető az anyag- és energiaszükséglet.

Az AVENTICS új szabadalmaztatott eljárásával – a világon egyedülálló módon – a felhasználónak lehetősége nyílik az előfújási szakaszban a folyamat online felügyeletére, valamint a technológiai értékek beállítására. Ez alacsonyabb anyag- és energiafelhasználást eredményez magas kapacitású PET-palack termelés mellett. Az AVENTICS a Drinktec 2017 Világvásáron mutatta be az új eljárását.

Proporcionális technológián alapuló eljárásával az AVENTICS eddig feltérképezetlen technológiai területre lép. A pneumatika specialista cég egy jelentős palackozó vállalattal együttműködésben messzemenő kutatásokat végzett a palackfúvási folyamatokkal kapcsolatban. Proporcionális szelep, kontroll elektronika és szoftver kombinálásával a szabadalmaztatott technika rögzíti a valós értékeket a folyamat során, és összehasonlítja őket a beállított értékekkel.

Az új megoldás a gyártás folyamatának előfújási szakaszában használható. Ebben a lépésben a beállított értékek tárolhatók az elektronikában, vagy továbbíthatók minden ismert, valós idejű Ethernet protokollon és terepi buszon keresztül. A rövid, nagyjából 200 milliszekundumos fúvási ciklus közben elegendő számú ellenőrzési ciklus van a palackformázás precíz kontrolljához. Ez lehetővé teszi, hogy a technikusok szükség szerint beavatkozzanak, például az anyagfelhasználás csökkentése és a palackfal-formázás finomhangolása céljából. További energiamegtakarítás érhető el a nyomásszint mérséklésével, vagy a kemence hőmérsékletének csökkentésével.

pet_palack_Aventics_Blow_Moulding_36cde90287

Az analízisből kapott folyamatadatok felhasználhatók folytonos fejlesztések megvalósítására, ezen felül minőségdokumentáció történik a folyamat megóvása és nyomon követése érdekében. Ezen felül az adatok tendenciaelemzése lehetővé teszi a kopás észlelését, mielőtt az meghibásodáshoz vezetne. Az állapotfelügyelet gyorsan tájékoztatja a karbantartást annak érdekében, hogy a szükséges javításokat az előre tervezett karbantartási szünetekben elvégezhessék.

Ezzel az elektro-pneumatikus eljárással a komplexebb PET-palackformák és a kisebb sorozatok gyártása jóval egyszerűbben megoldható, mint az eddig használt technológiákkal. Szoftver eljárásként a palackformázási folyamat könnyen változtatható bármilyen mechanikai módosítás nélkül, külön-külön a gép minden fúvóegységénél. A szoftver ugyancsak képes a folyamatesemények automatikus kontrolljára, például a folyáshatár és a palackgyártási célvolumen elérésére a specifikációknak megfelelően, valamint azok meghatározott szinten tartására, feltéve, hogy a gép nem haladta meg a kopási határértékeket. Elmentés után egy palacktípus paraméterei, vagy egy adott anyag használata bármikor újra megnyitható és aktiválható, lényegesen csökkentve a termelés kezdetekor előforduló selejtek számát. Terméktervezőkkel szoros együttműködésben az AVENTICS fejlesztői számos mintabeállítást hitelesítettek az új palackok pilot-termelési szakaszában.

A Drinktec 2017 vezető Ital- és Folyékony Élelmiszergyártás-ipari Világvásáron az AVENTICS első alkalommal mutatta be ezt az új eljárást a szakmai közönségnek.


Címkék: