Menü
Témakörök
AVENTICS
AVENTICS
AVENTICS Hungary

A fejlődés útján – a Dolgok Internete

Trendek és témák
0

Blogsorozatunkban bemutatjuk a komplex adatokban rejlő előnyöket az intelligens pneumatikától a fejlett IoT-képességekig.

RZ_Glowscreen

A Dolgok Internete (IoT – internet of things) néha varázsszónak számít az automatizálási szakmában, aminek részben az az oka, hogy kevés más téma kap ekkora figyelmet. Az automatizálás szemszögéből azonban az IoT nem varázsszó és nem olyan küszöbön álló forradalom, amely az automatizált gyártás világának minden jelenleg alkalmazott szemléletét elsöpri.

A legtöbben egyetértenek abban, hogy az IoT fokozatos fejlődést jelent a hálózatba kapcsolt alkatrészek, modulok és gépek irányába, amely az elmúlt években ment végbe. Okostelefonok, Wi-Fi, önvezető járművek. A digitalizálás számos ponton formálja át életünket – és ugyanez érvényes számos iparágra is a gyártástól a bányászaton át a mezőgazdaságig.

Az IoT legfőbb jellemzője a gyártási rendszerek összekapcsolása a legújabb információs és kommunikációs technológiával, amely – intelligens alkalmazás esetén – lehetővé teszi az ügyfelek és az üzleti partnerek integrációját az üzleti folyamatokba.

Az ezen iparágakban használt technológiák jelentős mértékű digitális intelligenciát, illetve információgyűjtési és nyomon követési funkciót tartalmaznak. Még az egyszerű és ismétlődő mozgást végző legalapvetőbb aktuátorok, például hidraulikus és pneumatikus hengerek is szenzorokat és terepibusz portokat tartalmaznak, amelyek állapotinformációkat szolgáltatnak a gép vezérlése és a berendezést felügyelő platformok számára. Az IoT segítségével az adatok teljesítményre vonatkozó információkká alakíthatók napról napra, óráról órára, gépciklusról gépciklusra és termékről termékre.

AVE_Grafik_Industrie-4.0

Karbantartás nyomon követése – elhasználódás meghatározása

Ebben a konfigurációban a lökéscsillapítót az adott alkalmazásban szerzett korábbi tapasztalatok alapján szabályos időközönként cserélték merő óvintézkedésként, nem pedig a tényleges állapot szerint. A henger szenzora által küldött adatok felhasználásával most egy IoT-hub elemzi a csillapítás időzítési karakterisztikáját. Mivel a csillapítás ideje a lökéscsillapító élettartama során csökken, ez közvetlenül jelzi az elhasználódás fokát. A kritikus érték elérésekor a rendszer hibaüzenetet küld, amellyel a lökéscsillapító tönkremenetele előtti cserére figyelmeztet.

abra_aventics
Lökéscsillapító felügyelete. Gyorsulás időbeli változása.

felirat_aventicsn

(Cikksorozatunkat folytatjuk.)


Címkék: