Menü
Témakörök
AVENTICS
AVENTICS
AVENTICS Hungary

Esettanulmány – Egyedi igényre egyedi megoldás a válasz

Trendek és témák
0

Az Aventics Hungary Kft. mindig is arra törekedett, hogy megfeleljen a különleges elvárásoknak, valamint megvalósítsa a személyre szabott elképzeléseket, amelyre mostani esettanulmányunk is rávilágít.

Megbízásaink jelentős része egyedi megoldást kíván. Ezúttal olyan esettanulmánnyal ismertetjük meg olvasóinkat, amelyben aktuális ügyfelünk projektjébe szállítottunk különféle eszközöket.

Egy hazai gyártó 2016-ban elindította a projektjét az általuk fejlesztett új termék gyártósorának kialakítására és a meglévő termék gyártókapacitásának bővítésére. A gyártósor berendezéseinek 90 százalékát hazai gépgyártóktól rendelte meg, és a több évtizedes együttműködésre alapozva az Aventics Hungary Kft. termékei mellett döntött a pneumatikaelemek terén.

A projekt indulása után cégünknek különleges figyelmet kellett szentelnie a legszigorúbb biztonságtechnikai követelményeknek a pneumatikarendszer kialakításakor, valamint a megrendelő igényeit is ki kellett elégíteni, hogy a lehető legmodernebb és leginkább megbízható elemekből épüljön fel a rendszer. Ennek érdekében születtek meg az alapelvek, amelyek alapján a gépek tervezése elkezdődött.

A kockázatelemzés alapján az alapelvek közé tartozott a biztonsági funkciónak – biztonságos leszellőztetés, véletlen elindulástól való védelem – és a teljesítménynek megfelelő biztonságtechnikai elemek kiválasztása, melyeknél a megrendelő elvárásaihoz illő egyediség is fontos szerepet játszott.

kep1

A gépek pneumatikus vezérléséért az AV sorozatú szeleprendszer felel, amely 2013-as bemutatkozása óta többször is bizonyított eltérő ipari környezetben. A szeleprendszer alkalmazásával nemcsak a megfelelő funkciók – például egy géprész pneumatikus és villamos leválasztása – integrálhatóak egyszerűen, hanem kis méretének köszönhetően a gyártócellák szűkös tereibe is könnyen elhelyezhetőek. A biztonságtechnikai funkciók megbízható működését pedig a szelepek magas B10 értékei (71 000 000 ciklus) biztosítják hosszú évekre, akár négyműszakos munkarend mellett is.

kep2

Kép3

Az Aventics Hungary Kft. a villamos rendszer egyszerűsítését is célul tűzte ki a szeleprendszerek konfigurálásakor, ennek érdekében a kialakított struktúrában a szelepszigetek központi szerepet kaptak. A szenzorjeleket a gépeken belül az aktuátorokhoz közel, passzív disztibútorokban gyűjtjük, melyek a szelepszigethez csatlakoznak, jelentős helyet és időt spórolva meg az elektromos szerelésnél.

kep4

Vállalatunk a 2016-os projektben 24 állomás pneumatikájának kialakításában vett részt, mindegyik egyedi vezérlőszekrényt, saját levegő-előkészítést és szelepszigetet kapott, így a megrendelő a szükséges kapacitásnak megfelelően tudja működtetni az állomásokat. Továbbá az állomásokon belüli mozgatásokért is az Aventics hengerei felelősek, az egyszerűbb mozgástól a bonyolult, több tengelyű, nagy pontosságot igénylő pozicionálásig. Az előbbire az MNI és PRA sorozatú hengereket, míg az utóbbira a nagy pontosságú RTC-HD és MSC-HG sorozatú hengereket építette be cégünk nagy számban.

dav

Az Aventics az állomásokat összekötő lineáris pályához is szállított pneumatikát, az automata pálya kiemelőit és stoppereit szintén az AV sorozatú szeleprendszer működteti, melyeket egyedi, rozsdamentes vezérlőszekrénybe szerelve szállítottunk megrendelőnknek.

A telepítés óta eltelt 20 hónapban a gyártósor négy műszakban dolgozott, számottevő meghibásodás nélkül. Ez lehetőséget adott arra, hogy megbízható üzemi tapasztalatot szerezzünk a rendszerrel kapcsolatban. Az első sor megkettőzésére 2017-ben került sor, amely során a műszaki tartalom minimális mértékben megváltozott az üzemeltetési ismeretek alapján, illetve az újabb igényeknek megfelelően, 2018-ban pedig elindult egy új termék fejlesztése, melynek gyártósorában a bevált technika mellett az Aventics legfrissebb újításaival is találkozni lehet hamarosan.


Címkék: