Menü
Témakörök
AVENTICS
AVENTICS
AVENTICS Hungary

Már csak két hét a versenyig: hamarosan itt a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny

Pneumobil
0

Mérnökhallgatók által tervezett és épített, sűrített levegővel hajtott járművek csapnak össze ismét Egerben. Május 11-12-én 9 ország, 22 egyetemének, 45 csapata csapat méri össze tudását a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen. Normál és szenior kategóriában, 3 versenyszámban állnak rajthoz az egyetemisták.

Tizenegyedik alkalommal szervezi meg az Aventics Hungary Kft. a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt május 11-12-én, Egerben. Az AVENTICS jogelődjének munkatársai 2008-ban olyan lehetőséget kerestek, ami által szorosabb kapcsolatot tud kialakítani a cég a hazai felsőoktatási intézmények és a pneumatika világa között. A termékek népszerűsítése mellett a gyár a gyakorlatorientált képzést kívánta erősíteni az egyetemek és diákjai számára. Akkor született meg egy olyan jármű gondolata is, melynek működését pneumatikus hajtás biztosítja. Így jött létre a Pneumobil.

10_IMG_3571_resize

Az első Pneumobil Verseny 10 hazai egyetem 16 csapatának részvételével zajlott. Olcsó, könnyűszerkezetes megoldások jellemezték a diákok által készített első járműveket. A XI. versenyen idén az előzetes eredmények alapján várhatóan 45 csapat állhat rajthoz, ennyien készítették el megfelelően a dokumentációt. A nevezések 9 ország (Magyarország, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Svédország, Szlovákia) 22 felsőoktatási intézményéből érkeztek.

2016-ban vezették be a szervezők a projekt alapú munkát, így a teljes felkészülést e szemléletben kell a résztvevőknek menedzselni. Az előkészületi szakaszban a korábbinál összetettebb feladat várt a nevezőkre idén is: időtervet, költségvetést, komplett projektleírást kellett tartalmaznia a beadott pályázatoknak, amit május 11-én személyesen is prezentálnak a csapatok.

A XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen három számban mérik össze tudásukat az egyetemisták: a hosszú távú futamon az a jármű nyer, amelyik a legnagyobb távolságot képes megtenni a kijelölt pályán egy palacktöltettel. 2017-ben 7.402 métert ment a győztes csapat, a kötelező minimális 15 km/h sebességet betartva. Az ügyességi futam három menetből áll, a továbbjutás kieséses alapon dől el. A gyorsulási szám után pedig az állhat a dobogó legfelső fokára, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti. A zsűri a versenyszámok győztesei mellett összesítésben a legjobb pneumobilt, emellett a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést díjazza, a fődíjat pedig a különböző versenyszámok összesített győztese kapja, ők nyerhetik el a „Legjobb Pneumobil” díjat, amiért idén 1.000.000 forintos pénzdíj is jár.

01_01B_resize

„Tizenegy évvel ezelőtt azzal a szándékkal hoztuk létre a Pneumobil Versenyt, hogy játékos módon nyújtsunk gyakorlati lehetőséget a hallgatóknak, és kockázat nélkül kipróbálhassák magukat mérnökként – mondta el Gödri István, a versenyt szervező Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. – A kezdeti célokat azonban kinőtte az évente rendezett megméretés, immáron a munkaerőpiacon is meghatározó szerepe van a Pneumobilnak, a futam ugyanis értékes gyakorlatnak számít a munkáltatók szemében. A versenyszabályzat évről évre szigorúbb, mert a járművek sebessége folyamatosan nő. Az elmúlt években már ötven kilométer per óra fölötti tempót is mértünk, ami miatt növelnünk kellett a biztonsági előírásokat. Éppen ezért idén már nem versenyezhetnek például a quad kialakítású pneumobilok, már kizárólag olyan járművek vehetnek részt a Pneumobilon, amelyek jobban védik a sofőröket.”


Címkék: