Menü
Témakörök
AVENTICS
AVENTICS
AVENTICS Hungary

5D: Víz alatti moziélmény

Trendek és témák
0

A közönség vízbe merül, ez az új 5D moziélmény! Moziba menni bikiniben vagy fürdőruhában? Elárasztott nézőtér, ahol szó szerint elmerülhet az élményben? Képzelje el, hogy a tengerparton ül. Lágy szellő borzolja haját. Érzi az Északi-tenger és az árterület friss illatát. A messzeségbe réved, miközben jön az ár, ön pedig hirtelen a vízben ülve találja magát. Mindez valóság vagy csupán illúzió?

AV_Fb_5D_mozi_001

Abu Dhabiban megnyílik az első vízi park-filmszínház

A közönség a történet részévé válik – Ilyen lehet az új 5D mozi technológia, amit pneumatika tesz lehetővé. Az új nézőtérélmény nagy erejű illúzionisztikus hatásokon keresztül bevonja a közönséget a vetített történetbe. Az 5D nézőtéren olyan speciális ülések találhatók, amelyek képesek különféle beépített hatásokra, például szagot vagy vízsugarat bocsátanak ki, a repülés szimulátorhoz hasonlóan. A közönség a történet részévé válik, mind az öt érzékszervén keresztül.

Európában már léteznek egy ideje 5D filmszínházak. Most az élménymozi újabb szintre lép: 2018 tavaszán Abu Dhabiban megnyílik a világ első vízi park-filmszínháza. Ez az 5D mozi nem csupán elárasztja a nézőteret, hanem képes mozgást is szimulálni a vízben. Az osztrák Attraktion! társaság körülbelül 5 éve összpontosít vízben is működő multimédiás témaparkok rendszerintegrálására. „Olyan megoldásra volt szükségünk, amely pontosan működik rögzített berendezéssel, emellett hosszú élettartamú” – magyarázta Max Wieland, aki a rendszertervezésért és -építésért felel az Attraktion! társaságnál. „Tudtuk, hogy a pneumatika az egyetlen megoldás. A kiváló referenciák és a konstrukciós konzultáció meggyőzött bennünket arról, hogy az AVENTICS a megfelelő partner számunkra” – folytatta Wieland.

Jövőbeni fejlesztés: világelsők

AV_Fb_5D_mozi_002A „vizes nézőtér” forma kifejlesztése a bad schallerbach-i termálfürdőben dolgozó Markus Beyr és Markus Achleitner 2009-es együttműködésének eredménye, mely koncepciót azóta folyamatosan finomítják. Ez idáig azonban csak igen kevés, valódi vízi élményt nyújtó 4D-5D filmszínház épült, ami azonban rövidesen megváltozik. Az Abu Dhabi-ban található Yas Waterworld vízi park ad otthont az első elárasztással és egyéb különleges élménnyel működő vízi park-filmszínháznak. Itt valósággá válik az a különleges moziélmény, melynek során a nézőtér közepén ülő nézőt hirtelen elárasztja a víz, vagy a mozilátogatók hasig merülnek a meleg vízbe. A víz alulról jön és elárasztja a nézőteret aszerint, hogy mi történik a filmben. Az illúziót hullámgépek teszik tökéletessé, miközben az élményt a vászon bal és jobb oldalán zubogó vízesések egészítik ki. Az első vízi park-filmszínház ez év tavaszán nyílik Abu Dhabiban. Az Attraktion! GmbH ősszel megvalósít egy második ilyen típusú projektet is a kínai Guangzhou-ban. Itt használnak majd az AVENTICS által gyártott pneumatikus alkotóelemeket is.

Az 5D élmény pneumatikus kulcsa

AV_Fb_5D_mozi_003Az 5D mozgószékek AVENTICS pneumatikus elemekkel felszereltek – A kialakítás lényegét az 5D-s mozgóülés alap jelenti, amely egy négy helyet tartalmazó, a filmmel összhangban működő üléssort jelent. A különböző beállításokkal az ülés hátrafelé és előrefelé, oldalra, sőt felfelé és lefelé is működtethető, ami számtalan mozgáskombinációt tesz lehetővé. A nézőtéren található ülés a filmbeli történéseknek megfelelően mozog, a képpel és hanggal összhangban. A pneumatikus alkotóelemek a fentiek mögött működő technológia kulcsfontosságú alkotóelemei. Az AVENTICS szelepek a nézőtér vezérlőjeleivel összhangban vezérlik az ülésmozgást. A fenti teljesítmény biztosításához minden nézőtér kompresszort és levegőtartályokat tartalmazó sűrített levegős rendszerrel felszerelt. Ez a sűrített levegőt továbbítja az MU1-RGS sorozattal kombinált, ED02 sorozatú proporcionális szelepekből álló rendszerhez, ami az ülésvezérléshez szükséges. Az AVENTICS elektropneumatikus proporcionális szelepei vezérlik az MU1-RGS sorozatú nyomásvezérlőket, amelyek biztosítják a rendszernyomást. A nézőtérvezérlő a filmmel szinkronban programozott mozgásjeleket (0-10 V) küld az ED02 szelephez, amely átalakítja a modulációt 0 és 6 bar közötti értékre, majd továbbítja ezt az MU1 szelep felé. Onnan, a kapott rendszernyomás a vezérlőjeleknek megfelelően átadásra kerül a mozgószékekben található hengerekhez.

Egyszerű megoldás a grandiózus nézőtérélmény érdekében

Az AVENTICS-szel való együttműködésnek köszönhetően az Attraktion! társaságnak sikerült kifejlesztenie egy költséghatékony, hosszútávon megvalósítható megoldást. Míg a kezdeti technikai megvalósításhoz három proporcionális szelepre és három nyomásszabályozóra volt szükség soronként, a jelenlegi, módosított változat jelentősen csökkentette az anyagköltséget, mivel a három proporcionális szelep most már kilenc nyomásszabályozót lát el. „Az AVENTICS gyorsan megállapította az optimalizálás szükségességét, és ellátott bennünket szakértői tanácsokkal. Az eredmény: Egy energiahatékonyabb és költséghatékonyabb, egyszerű technikai megoldás. A partnerünkkel folytatott hozzáértő konzultáció hosszú távon a hasznunkra válik – új projektek esetében is” – mondja Max Wieland. „A mozirajongók pedig igazi különleges moziélményeknek néznek elébe.”


Címkék: