Menü
Témakörök
Hegymegi István
Hegymegi István
kereskedelmi vezető
AVENTICS Hungary

Felkészülés a Dolgok Internetére – Intelligens pneumatika hálózat OPC UA-val

Trendek és témák
0

Alacsonyabb energiafogyasztás sűrített levegős alkalmazásokhoz, folyamatos irányítás alatt álló aktuátorok és az új körülményekhez való alkalmazkodóképesség: a Motek 2017 Szereléstechnikai Szakkiállításon az AVENTICS és a Boge Kompressoren bizonyították, hogy ezek a követelmények teljesíthetők. A két vállalat közös projektjük, a Smart Pneumatic Grid segítségével intelligens módon kapcsolt hálózatba sűrített levegő előállításához szükséges egységet és pneumatikus fogyasztókat.

A Smart Pneumatic Grid intelligens rendszerhálózatot biztosít

Az automatizálásban jelenleg a legtöbbet tárgyalt témakör a horizontális és vertikális hálózatépítés a Dolgok Internete irányában. Számos ajánlat tartalmaz olyan átfogó informatikai megoldásokat, amelyek jelentős mértékű erőfeszítést igényelnek. Azonban a legtöbb gyártó csak fokozatosan szeretné bevezetni a vertikális hálózatépítést a kellő tapasztalatszerzés, valamint a rendszer hatékonyságának ellenőrzése érdekében. Tapasztalataink szerint, a felhasználók olyan megoldásokat keresnek, amelyek könnyen megvalósíthatók, amelyek segítenek csökkenteni a működési költségeket és egyben növelik a gépek rendelkezésre állását.

Ehhez kapcsolódik a Smart Pneumatic Grid, amelyet a Boge Kompressoren és az AVENTICS közösen fejlesztettek ki. A Smart Pneumatic Grid az OPC UA gépek közötti kommunikációs protokollon alapul, amit számos gyártó elfogad. A kompresszorok és a sűrített levegős fogyasztók intelligens hálózatba kapcsolása számos lehetőséget kínál a teljes rendszer topológiák felügyeletére, ellenőrzésére és optimalizálására. „Ezzel a megoldással a jelenlegi és a jövőbeli levegőfogyasztás ismeretében optimalizálhatjuk a kompresszor teljesítményének szabályozását, lehetővé téve a felhasználók számára az energiafogyasztás jelentős csökkentését” – mondta el Peter Boldt, a Boge kutatás-fejlesztési vezetője.

AV_Smart_Pneumatic_Grid_001

A Smart Pneumatic Grid az energiaigényt az egyedi fogyasztói szintig azonosítja és azt világosan láthatóvá teszi. Ez az információ – minimális ráfordítás mellett – felhasználható a Boge kompresszorokra vonatkozó igényekre alapozott vezérlési szabályok meghatározásához. A Smart Pneumatic Grid a levegőfogyasztás növekedését – azaz a szivárgást – is jelzi fogyasztó-specifikus módon. Ennek eredményeképpen a karbantartás megfelelő időben, még a gép leállása előtt beavatkozhat.

Az OPC UA kommunikációs protokoll jelenleg az automatizálási szektor horizontális és vertikális hálózatépítésének csúcsminőségét képviseli. Az adatokat és az állapotokat az eszközökről más elemekre, gépekre vagy felettes példányokra továbbítja, függetlenül a vezérlővel fennálló terepi busz kommunikációjától. A Boge és az AVENTICS megteremtette az ezen intelligens rendszer hálózatépítéséhez szükséges technológiai alapot a német kormány által támogatott „it’s OWL” klaszteren belül.


Címkék: