Menü
Témakörök
Hegymegi István
Hegymegi István
kereskedelmi vezető
AVENTICS Hungary

Rendszeroptimalizálás – Ne felejtsük el az alapokat!

Energiahatékonyság
0

Ugyan minden évben megmérettetnek újabb és újabb technológiai megoldások e szegmensben és robbanásszerű a fejlődés a Dolgok Internete (IoT), valamint a robotika világában is, mégis elmondhatjuk, hogy az egyedi rendszeroptimalizálások lehetőségei között nem mindegyik számít újszerűnek. Fontos, hogy a digitalizáció korában, az Ipar 4.0 legmodernebb vívmányai között se feledkezzünk meg azokról az alapokról, melyek nagyban meghatározzák a pneumatika működését és iparági felhasználhatóságát.

A rendszerek összeállításánál az energetika még kevés helyen élvez kiemelt figyelmet, hiszen a gyártóipar számára a legfőbb cél a szünetmentes üzembiztonság. Ez a fajta túlbiztosított méretezés jellemzi a gyártók elvárásaihoz igazított robosztus termékeket, valamint az így kialakított gyártósori egységeket is az iparágban. Figyelembe véve a piac ezen sajátosságát, a legmodernebb technológiák mellett több alapvető megoldás is a rendelkezésünkre áll, hogy a környezeti- és gazdasági hatékonyságot növeljük.

A standard, valamint az egyedi pneumatikai igények esetében is érdemes már a tervezés kezdeti szakaszában szakértői segítség mentén dolgozni. A szakmai prevenció mindig olcsóbb, így alapvető elégedettséget biztosít felhasználóink számára, ezzel pedig a kölcsönös bizalom is erősödik az együttműködések során. Cégünk mérnök értékesítői csapata ezt a lehetőséget ingyenesen biztosítja ügyfeleinek, amivel a tervezők és gépépítők számára időt, pénzt és későbbi karbantartási költségeket takarít meg.

A közös munka egyik kiemelten fontos területe – mind új, mind pedig meglévő rendszerek esetében is – a felhasználandó egységek, valamint a komplett gyártósori rendszerek egyes dimenzióinak felülvizsgálata. A sokszor indokolatlan túlméretezések esetében például már az ellátó csőrendszerek átmérőjének csökkentésével, vagy a pneumatikai munkahenger méretek változtatásával, optimalizálásával is komoly megtakarítások érhetőek el a mindennapi üzemeltetés során.

AV_AV03_001

A sűrített levegő felhasználás csökkentése és a pneumatikai munkahengerek optimalizálása már számos esetben bizonyította eredményességét. Az Amerikai Egyesült Államok egyik meghatározó multinacionális vállalatának hazai üzemegységénél például egy 2001-ben indult energiamegtakarítási beruházás környezeti- és gazdasági hatásai ma is példaértékűek:

A projekt egyik kiemelt feladata volt az energiaüzem által szolgáltatott sűrített levegő felhasználás csökkentése, valamint egy energiafelügyeleti rendszer telepítése. Az így elérhető villamosenergia-megtakarítást a levegővel történő terméktovábbítás szállítószalagos kiváltásával, illetve a levegő impulzus-szerű vezérlésével, valamint a pneumatikai munkahengerek méretének felülvizsgálatával és optimalizálásával érték el. Így a KÖVET-INEM Hungária Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület vizsgálatának adatai alapján, a hálózati sűrített levegő nyomását 5,2-ről 4,5 bar-ra tudták csökkenteni, ami fél éven belüli megtérülést (5 hónap), a projekt egyszeri 18 millió forintos beruházási költsége mellett pedig 41 millió forintnyi éves megtakarítást eredményezett. Az optimalizálásnak köszönhetően 362,22 MWh fogyasztáscsökkentéssel 5 %-os éves villamosenergia-megtakarítást értek el, a hozzákapcsolt energiafelügyeleti rendszer pedig folyamatos adatgyűjtést, nyomon követést és analizálást biztosít azóta is a szakemberek számára. Egy-egy ilyen példán keresztül jól látható nem csak a pneumatikában rejlő potenciál, de a hozzárendelt szakértői iránymutatás fontossága is, amivel innovatív megoldásokat tudunk biztosítani a piac szereplőinek.

Általános információs, számítási felületünkön keresztül bárki ellenőrizheti a rendelkezésére álló lehetőségeket. Meglévő üzemeltetési adatok alapján az AVENTICS Energy Saving Calculator segítségével gyorsan és egyszerűen végezhető el egy rendszer előrejelző állapotfelmérése. A dimenziók optimalizálása a beruházás megtérülésén (ROI-mutató) keresztül is biztosítja számunkra az eredményesség mérhetőségét. Az egyedi pneumatika megoldások szakértőjeként, testre szabott ügyféligények esetében pedig keressék bizalommal mérnök értékesítő kollégáinkat!


Címkék: