Menü
Témakörök
Kovács Ferenc
Kovács Ferenc
HSE megbízott
AVENTICS Hungary

Együttműködés a munkahelyek biztonságáért

Munkavédelem
0

Cégünk törekszik arra, hogy munkatársaink munkájuk végeztével épségben és egészségesen térhessenek haza családjukhoz. Egri üzemünk éppen ezért csatlakozott az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” programhoz, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának partnereként. Célunk továbbra is dolgozóink biztonságának garantálása, amit gyárunk a munkakörülmények folyamatos fejlesztése mellett biztosít.

Az AVENTICS számára kiemelten fontos a megelőzés. Egri üzemünknél például még látogatóinknak is kötelező a biztonsági lábbelik használata. Emellett mindig biztosítunk vendégeinknek mechanikai védőszemüvegeket, melyekből munkatársaink nyolc típus közül választhatnak mindennapi munkájukhoz. Ezen felül minden szükséges egyéni védőeszköz is rendelkezésre áll, biztonsági lábbeli esetében pedig munkavállalóink kérésre még második párat is kaphatnak higiéniai okokból. Ugyanúgy a biztonságot és egészségmegőrzést szolgálják anyagmozgatást végző dolgozóink gumis derékszorítói, a csuklószorítók vagy akár a számítógéppel készített talpbetétek; fém lábrácsainkat is már ergonomikusabb műanyagokra cseréltük.

AV_machine_safety_003

A munkakörnyezet mindenki számára meghatározó, ezért üzemünk mindig tiszta és rendezett. A kötelezőeken túlmenően munkakörnyezeti ellenőrző méréseket végzünk: kiemelten kezeltük a targoncatöltés közben felszabaduló sav- és hidrogén koncentrációját, a kézen keresztül ható rezgésterhelések, valamint a nem-ionizáló sugárforrások (indukciós hevítő berendezés, 24 kV transzformátor, CNC forgácsoló gépek főmotorja) mértékét is.

Dolgozóinkat rendszeresen képezzük. Orvosi szűrővizsgálatok elvégzésére ösztönözzük munkavállalóinkat, ezek között pedig vannak, melyek céges rendezvényeinken térítésmentesen elérhetőek. A pszichoszociális kockázatértékelésünk nem tárt fel beavatkozást igénylő stresszorokat, így az alacsonyabb kockázat a munkabalesetek számának csökkenését eredményezi. Nagyon örülünk és büszkék vagyunk, hogy sikerült közösen elérnünk korábban már 636 balesetmentes napot is, amit természetesen szeretnénk túlszárnyalni a jövőben!


Az együttműködésről

A munkáltatók és a munkavédelmi és munkaügyi hatóság között tíz éve létrejött a “Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért” elnevezésű együttműködési program. Célja a munkavállalók garanciális jogainak, valamint a tisztességes vállalkozások elismerésének biztosítása, a foglalkoztatás biztonságának és jogszerűségének növelése, a munkakörülmények javítása és a jogszerűség biztosítása. A kezdeményezés egyrészről hozzájárul a foglalkoztatás és a foglalkoztatási kultúra értékeinek megőrzéséhez és továbbfejlesztéséhez, másrészről pedig lehetőséget nyújt arra, hogy partneri viszony alakuljon ki a hatóságok és a munkaerőpiac szereplői között.

A tíz évvel ezelőtt meghirdetett partnerségi program célkitűzései jelenleg is aktuálisak és egyeznek a szakpolitikai célokkal, elsődlegesen a munkáltatók jogkövetésének ösztönzésével és az állam szolgáltató szerepének erősítésével. Az időközbeni gazdasági és jogszabályi változások miatt, a célok megvalósítása és az elért eredmények megtartása érdekében a program megújult, átalakult.

AV_NGM_egyuttmukodes_partner_logo

Az együttműködés résztvevői határozottan elzárkóznak a feketefoglalkoztatás minden megvalósulási formájától, így különösen a munkaszerződés nélküli, a bejelentés nélküli, a színlelt szerződéssel megvalósuló, a teljes munkaidős foglalkoztatás esetén részmunkaidős bejelentéssel, illetve a jogellenes munkaerő-kölcsönzéssel történő foglalkoztatástól. A munkavállalók biztonságos foglalkoztatása – élete, testi épsége, egészsége – a társadalom és a nemzetgazdaság egyik legfontosabb érdeke, egyben a munkáltató alapvető kötelessége. Ezért a résztvevők vállalják, hogy lehetőség szerint az alapvető követelményeket meghaladó mértékben biztosítják munkavállalóik részére az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülményeket és munkafeltételeket.

Az Együttműködéshez csatlakozó munkáltatók az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért – Partner” feliratot használhatják. Ezt egri üzemünk egy saját logó elkészítésével támogatta, amivel már céges rendezvényeinken is találkozhatunk.


Címkék: