Menü
Témakörök
Hörömpő Miklós
Hörömpő Miklós
értékesítő mérnök
AVENTICS Hungary

Biztonságos rendszerek – garantálva

Biztonság
0

Az LU6 pneumatikus dugattyúrúdfék az AVENTICS biztonsági filozófiájának alapvető alkotóeleme. Ha a gépek biztonságáról van szó, az AVENTICS három szempontra helyezi a hangsúlyt: csúcsminőségű alkotóelemek, érzékelők és hálózati rendszerek alkalmazása, valamint a fejlesztői támogatás. Ennek a biztonsági filozófiának jellegzetes példája a statikus tartást és dinamikus fékezést biztosító LU6 dugattyúrúdfék.

A biztonság a tervezésnél és az alkotóelemek megválasztásánál kezdődik. Az AVENTICS LU6 pneumatikus dugattyúrúdfék példáján keresztül könnyen elmagyarázható, hogy az első lépés a biztonság felé a biztonságos alkotóelemek megválasztása. Az LU6 sorozat képes olyan biztonsággal összefüggő feladatok átvállalására is, mint a statikus tartás és a dinamikus fékezés. Az LU6 tartóelem funkciót is betölt, amely egy bizonyos mozgást blokkol, ugyanakkor fékező elem is egyben, amely vészhelyzet esetén megállítja vagy kikapcsolja a gépet. A megfelelő használatot az IFA (Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézet) igazolta és DGVU tesztbizonyítvánnyal látta el. Ezen kívül a fékelem kifejlesztése, tervezése és gyártása a gépekről szóló 2006/42/EC irányelvnek megfelelően, illetve az ISO 4414 és az EN-ISO 13849-2 szabványok figyelembevételével történik. Éppen ez teszi az LU6 dugattyúrúdféket ideális megoldássá bármely biztonsággal összefüggő vezérléshez. Az ISO 15552 szabvány szerinti, akár 5 millió tartóműveleti kapcsolási ciklusával és akár két millió dinamikus fékezési ciklusával az alkotóelemek rendkívül megbízhatóak (B10 megbízhatósági paraméter).

AV_machine_safety_006

Ennek megfelelően a mérnökök az LU6-t a biztonsággal összefüggő 1. kategóriás vezérlésekben maximum Performace Level C mellett alkalmazhatják. További, ISO 13849-1 szabvány szerinti vezérléstechnikai intézkedések integrálása esetén az LU6 maximum Performance Level E mellett 4. kategória vezérléseiben is alkalmazható. A “Veszélyes mozgás megállítása” funkcióhoz hasonló biztonsági funkciók megbízhatóan alkalmazhatóak. A biztonság pedig a beszerelés helyzetétől függetlenül garantált: legyen az vízszintes, függőleges vagy átlós, nyomáscsökkenés vagy hiba esetén az LU6 dugattyúrúdfék rugók segítségével megbízhatóan tartja és szorítja a dugattyúrudat, vagy az ehhez hasonló henger alakú rudakat.

A szenzoros és kapcsolási változatok növelik a Performance Level-t

A biztonsággal összefüggő vezérlő elemek tervezésének második lépése az egyes alkotóelemek gépezetbe vagy rendszerbe való helyes integrálása. A mérnökök számos különböző módszerrel biztosítják a gépek biztonságát. Az LU6 nyitását és zárását egy beépített szenzor ellenőrzi, mellyel a dugattyúrúdfék diagnosztikai lefedettségi szintje 99%-ra emelkedik és magasabb Performance Level elérését eredményezi. Biztonsággal összefüggő alkotóelemeink esetében a vonatkozó MTTFD, B10 vagy PFHD megbízhatósági besorolások mellett különböző rögzítési helyzetekre vonatkozó pneumatikus kapcsolási példákat is nyújt cégünk, mindezt pedig online formában. Ezeket a példákat pozitív értékeléssel látta el a Német Társadalmi Balesetbiztosító Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézete, az IFA.

AV_LU6_locking_unit_001

Az LU6 dugattyúrúdfék hét választható méretben kapható, a 32mm-től 125mm dugattyúátmérővel rendelkező hengerekhez használható. A maximális tartóerő 12.000 N, míg a dinamikus fékezőfunkcióra vonatkozó maximális környezeti és közeghőmérséklet +70°C.


Címkék: