Menü
Témakörök
AVENTICS
AVENTICS
AVENTICS Hungary

Nincs több rendszerhiba: előre látható elhasználódás

Élelmiszer- és italipar
0

Az AVENTICS új SPM (Smart Pneumatics Monitor) moduljával a végfelhasználók megbízható és értékes információkat kapnak rendszerük állapotáról és annak energiahatékonyságáról. A rendszer a PLC program módosítása nélkül, utólag is beépíthető. A modul előre feldolgozott üzeneteket küld meghatározott munkavállalóknak és az anya IT-rendszereknek. Ez az információ csökkenti a gépállásidő kockázatát, hosszú távon pedig mérsékli a működési költségeket.

Egy egyszerű kérdés: „Mennyibe kerül a vállalatnak a gépállásidő? És mennyire fontos számunkra, hogy egy ilyen esemény esélyét nagymértékben csökkentsük?” – kérdezi Wolf Gerecke, az AVENTICS Stratégiai Termék Menedzsment Igazgatója. Cégünk megtalálta a választ erre a kérdésre és kifejlesztett egy terméket, amely érzékeli és jelenti a pneumatikus rendszerek elhasználódását, mielőtt az meghibásodáshoz vezetne.

AV_AES_SPM_002

Működési adatok rögzítése már meglévő szenzor technológiával

Hatalmas előny, hogy az SPM már meglévő szenzorjeleket is képes befogadni, feldolgozza őket egy decentralizált helyen és felhasználja ezeket az adatokat megbízható információ szolgáltatására a gép állapotával kapcsolatban. Ez nem terheli meg a PLC-t és nagy sávszélességre sincs szüksége a szerverek felől. Wolf Gerecke példája: „A lökéscsillapítók a nem tervezett gépleállások egyik leggyakoribb okai. A lökéscsillapító elhasználódásának megfigyelésére az SPM felbontja a végállásérzékelő jeleit, hogy értékelje a csillapítási szakaszt. A ciklusidő változásai alapján egy henger ütemben – ami a milliszekundum szintjén mozog – a rendszer észlelni tudja, ahogy a lökéscsillapító hatékonysága csökken az üzemi élettartama alatt.”

A modul nem csak a kopás mértékét figyeli meg, hanem emellett az aktuális energiafelhasználást is. A felhasználók hamar intézkedéseket tehetnek az optimalizálásra, ezzel megfelelve az EU Energiahatékonysági Irányelv által megszabott követelményeknek. Tavaly óta minden több mint 250 dolgozót foglalkoztató vállalat köteles elvégezni egy energetikai auditot, és bizonyítékot kell szolgáltatnia hitelesített energiagazdálkodási rendszeréről az ISO 50001 szerint, vagy környezetvédelmi vezetési rendszeréről az EMAS felé.

AV_AES_SPM_001

Algoritmusok elemzik az adatokat

Az AVENTICS által írt algoritmusok a vállalat sokrétű tapasztalatára alapozva belsőleg elemzik ezeket az adatokat, a kapott információt pedig hozzáférhetővé teszik. Ez általában integrált OPC-UA szerveren keresztül történik, de más kommunikációs megoldások is lehetségesek, mint például MQTT vagy felhő-csatlakozások. Előre meghatározott címzetteket is lehet közvetlenül értesíteni e-mailben vagy akár SMS-ben.

Az állapotmegfigyelés, a működési státuszok összegyűjtése és előrejelzése a tervszerű megelőző karbantartás alapjai, ezek közvetlen előnyöket szolgáltatnak az IoT alkalmazásokat használó ügyfeleknek. Mivel előre tudják jelezni az elhasználódást, mielőtt az gépleállást okozna, lehetővé teszik a gépgyártók és felhasználók számára, hogy lényegesen növeljék állományuk rendelkezésre állási idejét.  „Bárki maga is ki tudja számítani az SPM értékét új termékünk árának, illetve egynapi nem tervezett rendszerhiba költségének összehasonlításával” – magyarázta a vezető.


Címkék: