Menü
Témakörök
Kóczi Dávid
Kóczi Dávid
egyetemi hallgató
Szegedi Tudományegyetem

Új megoldás a robotikában

Robotika
0

Napjainkban pezsgő téma az ipari robotizálás. Rendre jelennek meg a legmodernebb fejlesztések, valamint a legújabb gyártók. Alábbi projektünk az Aventics Hungary Kft. és az Eckerle Industrie Kft. közös támogatásával valósult meg.

2016-ban a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán célul tűztük ki egy olyan robotkar fizikai modelljének megtervezését és megvalósítását, amely alkalmas lehet ipari felhasználásra és további fejlesztések alapját képezheti.

AV_SZTE_PMI_robotkar_001

A koncepció lényege egy olyan pneumatikus, mesterséges izmok által működtetett, három szabadságfokú robotkar tervezése, melynél a robot meghajtása nem a vázon helyezkedik el, hanem attól függetlenül, egy külön egységben kap helyet. Az erőátvitel bowdenek segítségével valósul meg. A projektben számos fejlesztési potenciál rejlik. A pneumatikus hajtásnak köszönhetően a robot alkalmas lehet például robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra. A külön elhelyezett “motor” pedig modularitást tesz lehetővé, így a robot maximális teljesítményének növelése az izmok nagy méretre történő cserélésével könnyen megoldható.

A projekt megvalósításának egyik sarkalatos pontja volt olyan partnereket találni, akik képesek precíz termékeket gyártani, melyek megfelelnek a robotikában elvárt nagyfokú pontosságnak.

A mechanikai tervezéstől a pneumatikus rendszeren át, a villamos kapcsolásig teljesen saját fejlesztésről beszélhetünk. A pneumatikus rendszer magját az AVENTICS által forgalmazott ED02 típusú proporcionális szelepek adják, lehetővé téve a pneumatikus izmok gyors és precíz működtetését. Az izmokban lévő nyomás növelésével az izom összehúzódik és megfeszül, nyomás csökkenésével elernyed, megnyúlik. A robotkaron található bowdeneket ezek a változások mozgatják fokozatmentesen.

AV_SZTE_PMI_robotkar_002

Az elektromos rendszer egy National Instruments által gyártott myRIO központi vezérlő egység, amely a bemenetek és a kimenetek kezeléséért és a köztük fennálló logika megvalósításáért felel.

Valószínűsíthető, hogy fejlesztésünk nem a közeljövőben kerül alkalmazásra az iparban, de kétségtelen, hogy megfelelő alapokat sikerült letenni a jövőbeni sikerek érdekében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, robottechnika szekcióban elért dobogós helyezésünk.

A projekt az Aventics Hungary Kft. és az Eckerle Industrie Kft. közös támogatásával valósult meg.


Címkék: