Menü
Témakörök
Bolyki Ferenc
Bolyki Ferenc
ipari mérnökség vezető
AVENTICS Hungary

Jubiláló pneumobilok

Pneumobil
0

Tíz évvel ezelőtt az AVENTICS egri üzemegységének munkatársai olyan lehetőségeket kerestek, melyekkel szorosabb kapcsolatot tud kialakítani a cég a hazai felsőoktatási intézmények és a pneumatika világa között. A figyelemfelkeltés, valamint a termékek népszerűsítése mellett, gyárunk a gyakorlatorientált képzést kívánta támogatni az egyetemek és diákjai számára. Ekkor született meg egy olyan jármű gondolata is, melynek működését pneumatikus hajtás biztosítja, így jött létre a Pneumobil.

Tíz éve már, hogy üzemünk útjára indította felsőoktatási projektjét, mellyel főiskolák és egyetemek műszaki képzéseit támogatja. A kezdeti brandépítési célok számos közös elképzeléssel bővültek, így szinte azonnal olyan kapcsolat alakult ki a hazai egyetemek és az egri gyár között, ami innovatív elméleti és gyakorlati feladatokat ad a jövő mérnökeinek. A diákok által épített, sűrített levegő hajtású járművek megmérettetésével egy olyan esemény jött létre, ami azóta is ennek az összefonódásnak a védjegye.

AV_Pneumobil_2008_IMG_1037
2008-ban az első Pneumobil Verseny tíz hazai egyetem tizenhat csapatának részvételével zajlott. Olcsó, könnyűszerkezetes megoldások jellemezték a diákok által készített első járműveket. Főként kerékpáralkatrészekből készültek el a kezdeti konstrukciók, ahol természetesen a hajtóművek működőképességén volt a hangsúly. Az első futamok még üzemünk udvarában zajlottak, a verseny leggyorsabb pneumobilját pedig a Debreceni Egyetem hallgatói készítették, ami akkor 25 km/h sebességet ért el, a legnagyobb megtett távolság pedig 7117 m volt. Hamar nemzetközi híre ment az eseménynek az egyetemeken keresztül, így a 2009-es, második versenyen már négy külföldi csapat is részt vett. Az egri polgármester meghívására ekkor került a rendezvény első ízben az Érsekkertbe, ami azóta is minden évben a pneumobil futamok otthona.

A verseny tízéves történelme a folyamatos technikai fejlődésről szólt. A pneumobilokban fellelhető volt már az összes olyan járműhajtásra használható technika, melyet pneumatikus munkahengerekkel le lehet modellezni. A forgattyús megoldásokban készítettek már csillag-, soros-, boxer-motorokat, de a Compound gőzgép elve is olykor megjelent. Különleges kialakításokkal is számtalanszor találkozhattunk már, mint például az axiál-dugattyús motor. A teljesítményt azonban a vezérlés sokkal jobban befolyásolja, mint a kialakítás: Ma már a tisztán pneumatikus megoldások nagyon ritkák, így a PLC-vel, vagy saját készítésű micro-controller-rel működő járművek vannak túlsúlyban a mezőnyben, melyek rendelkeznek telemetria rendszerekkel és magas szintű adatgyűjtő megoldásokkal. Elmondható, hogy az ipar 4.0 szinte a kezdetektől jelen van ezekben a járművekben, és ma már ott tartunk, hogy akár 800 munkaóra is lehet egy ilyen léghajtány elkészítése.

AV_Pneumobil_IMG_3803
Tíz év alatt a mérnökhallgatók is duplázni tudtak teljesítményben, amit az eddigi legeredményesebb pneumobil esetében a Budapesti Műszaki Egyetem diákjainak köszönhetünk. A tavalyi versenyen a leggyorsabb jármű már 51,07 km/h-val haladt át a célvonalon és közel 13 ezer métert tett meg. Az idei évben már hét ország 52 nevező csapata, több mint 300 főt mozgat meg a rendezvény keretében, ezzel a X. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny lesz az eddigi legnagyobb részvételű megmérettetés.  Május 4 és 6 között új és izgalmas programelemekkel, régi versenyzők bevonásával és egy pneumobil kiállítással teszünk történeti visszatekintést a jubileumi eseményen.

IMG_4705_resize
Az induló csapatok létszámát tekintve hamarosan országos elődöntőkre lesz szükség, az eddigi pneumatikai alkatrész csomagot pedig új elemekkel fogjuk bővíteni. Azon dolgozunk, hogy jövőre technikailag is megújuljon a viadal és az ipari fejlődés trendjeit követve új szintre léphessünk. Szeretnénk valamilyen formában teret biztosítani a versenyzőknek, hogy saját fejlesztésű pneumatikai elemeket alkalmazhassanak, emellett továbbra is emeljük a biztonsági és műszaki színvonalat, ahogyan tettük ezt eddig is. A legújabb fejleményekről és hírekről mindig naprakész információkat kaphatnak a hallgatók évközi rendezvényeinken, hiszen ipari szakkiállításokon, toborzókon, valamint az Egyetemi Pneumatika Roadshow-n a pneumobil verseny kiemelt szerepet kap.

A tavalyi verseny rövidfilmjét ITT megtekintheti.


Címkék: