Menü
Témakörök
Kovács Ferenc
Kovács Ferenc
HSE megbízott
AVENTICS Hungary

Kézi tehermozgatás sérülések nélkül

Biztonság
0

A rosszul végzett anyagmozgatás során különféle sérüléseket szerezhetünk, melyek megelőzésére komoly figyelmet kell fordítanunk.

Sokszor a teljesen automatizált gyártási folyamatoknál is szükség lehet kézi anyagmozgatásra. Kockázatos terület, hiszen minden esetben figyelembe kell vennünk a mozgatandó anyagok sajátosságait: méret, súly, felület, csomagolás, hőmérséklet, stb. Ennek megfelelően a rosszul végzett anyagmozgatás során különféle sérülések – beütődés, vágás, zúzódás és egyéb belső szervi elváltozások – is szerezhetők, melyek megelőzésére komoly figyelmet kell fordítanunk.

Nem véletlen, hogy a Munkavédelmi Törvény is kitér ennek módjára, illetve egy EüM rendelet szabályozza a hátsérülés kockázatával járó kézi tehermozgatás minimális egészségügyi és biztonsági követelményeit, megegyezően az EU hasonló szabályozásával.

AV_HSE_001_IMG_0015wA kézi anyagmozgatás súlynormáit szabályozó rendelet néhány éve hatálytalan. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a munkavállalónak bele kell rokkannia az emelésbe, hiszen lehetőség van a munka megtagadására, ha valaki veszélyben érzi testi épségét, egészségét. A munkáltató viszont saját hatáskörben is megállapíthat súlynormát.

A leírtakat átgondolva, az AVENTICS egri üzemében felmértük ezeket a kockázatokat és munkaegészségügyi szakorvossal együttműködve döntöttünk elasztikus deréköv, valamint csuklószorító bevezetésén az érintett dolgozóinknál. Természetesen a próbahordások is kedvező tapasztalattal zárultak.

AV_dr_med_dr-b021_derekovA deréköv anyaga neoprén, mely megőrzi a test melegét, támogatja a vérkeringést, anatómiai vonalvezetésű, így megtámasztja az izmokat. Alkalmas szalagsérülések megelőzésére és a gerinc tehermentesítésére. Ezek nem egyéni védőeszközök, de az eddigi próbák alapján segíthetnek megelőzni az egészségkárosodásokat.

Az eszközök már beszerzési stádiumban vannak, az első tapasztalatokat pedig itt is meg fogjuk osztani. Mindezek mellett fontosak a kapcsolódó oktatások is, hogy dolgozóink tisztában legyenek azzal, mit hogyan emeljenek és mikor milyen egyéni védőeszköz használata kötelező.

Munkavállalóink egészségének megóvása kiemelten fontos számunkra; hisszük, hogy a fenti eszközök hatékonyan támogatják majd ezen célunk elérését.


Címkék: