Menü
Témakörök
Daragó Gábor
Daragó Gábor
műszaki osztályvezető
AVENTICS Hungary

AMB 2016 Szakkiállítás

Egyéb
0

A kétévente ismétlődő AMB Stuttgart nemcsak Németország, hanem a világ öt legjelentősebb nemzetközi fémmegmunkálási és gépgyártási szakvásárainak egyike, melyet a város kedvező földrajzi helyzete még tovább erősít.

Minden páros évben több mint 90.000 látogató keresi fel az AMB-t, hogy a közel harminc országból érkező, több mint 1.300 kiállító legújabb fejlesztéseivel megismerkedjen.

A vásárra azzal a céllal látogattunk el, hogy megoldást keressünk azokra a feladatokra, amelyek segítségünkre lehetnek folyamataink optimalizálásában, munkánk gyorsításában vagy az általunk gyártott termékek minőségének növelésében. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – azokról a témákról írunk egy rövid összefoglalót, melyeket különösen érdekesnek és számunkra hasznosnak találtunk.

aventics pneumatika kiállítás

ECM sorjázó berendezés: az elektrokémiai sorjázás módszerével a fémsorja elektromkémiai úton feloldásra, majd nagynyomású elektrolittal kimosásra kerül. A szerszám és a munkadarab nem érintkezik egymással. Ez az eljárás ideális a kontrollált, szelektív sorjamentesítésre, ha nem sérülhet az alkatrész felülete. Az eljárás a 12% alatti Si-tartalmú fémek esetében jelenthet megoldást a gyors és hatékony sorjátlanításra. Egy automata sorjázó berendezés üzembe helyezésével gyorsítani tudnánk a sorjátlanítási folyamatainkon, ezáltal növelhetnénk a forgácsolási terület hatékonysági mutatóit.

Szerszám-előbeállítás: A zsugor szerszámtartót visszahűtő berendezés 40 mp alatt képes lehűteni üzemi hőmérsékletre a felmelegített szerszámtartót, így megspórolható a normál levegőn történő, természetes visszahűlés ideje, ezáltal lerövidíthető az előbeállítási folyamat.

A szerszámtartó-tisztító berendezés segítségével egyszerűen és gyorsan biztosítható a megmunkáló gépből kivett szerelt szerszámegységek tisztítása, ami mindenképpen fontos a szerszámtartók állapotának, a csatlakozó kúpok felületének állagmegóvása érdekében.

av_amb_2016_002Ezenkívül láttunk nagyon egyszerű, de annál ötletesebb szerszámhossz-beállító készüléket, aminek segítségével egy előre meghatározott szerszámhossz állítható be, a programban történő korrekciózásra így nincs szükség. Emellett szerszámtest állapotát bemérő szerkezetről is kaptunk részletes információt, ami azért lenne hasznos, mert a szerszámtest állapotát, további használhatóságát nem a szubjektív emberi tényezőnek kellene eldöntenie.

3D-s nyomtatófej CNC megmunkáló központokhoz: A HURCO cég által kifejlesztett, opcionálisan felszerelhető, a főorsó fordulatszámával vezérelhető 3D nyomtatófej. Az eszköz, mint egy szerszám kerül rögzítésre a főorsóba és készít 3D-s prototípusokat. Fejlesztési területünk számára hasznos eszköz lehet a jövőben, amivel gyors, házon belüli prototípus-gyártást tudnák megvalósítani.

APODIS szűrőberendezések: Elérhetőek a piacon, kisméretű, mobil szűrőberendezések és mély-ágyas szűrőegységek, melyek hűtő-kenő emulzió szűréséhez használhatóak, olyan gépeknél, amelyek gyárilag nem rendelkeznek ilyen technológiával.

A fentieken kívül több olyan műszaki megoldást, gépet, berendezést, szerszámot, befogó rendszert láttunk, melyek átültetése hasznos lehet az egri üzem számára. Megismerkedtünk a tengelyszerű alkatrészek gyors mérésére szolgáló, üzemi körülmények között alkalmazható szkenneres mérőgéppel, de láttunk szenzoros szerszámtartót is, mely a forgácsolási erők, nyomtatékok mérésére szolgáló eszköz az optimális megmunkálási paraméterek meghatározásához. Ezenkívül testközelből láthattuk a Römheld cég felfogó rendszereit, pl. megfogó tornyokat és a különböző furatos felületen történő rögzítési lehetőségeket.

Úgy gondoljuk, hogy mindenképpen egy sikeres kiállítás-látogatáson vagyunk túl, ahol számtalan jó ötletet láttunk, kaptunk a kiállító cégektől. Bízunk benne, hogy ezen ötletek nagy része megvalósításra kerül még a közeljövőben gyárunkban, ezzel is előrelendítve gyártásunk hatékonyságát.


Címkék: