Menü
Témakörök
Daragó Gábor
Daragó Gábor
műszaki osztályvezető
AVENTICS Hungary

HANNOVER MESSE 2016

Egyéb
0

Számos műszaki fejlesztéssel és érdekességgel találkozhattunk a Hannoveri Vásáron, melyekről a teljesség igénye nélkül lehet csak beszámolni. Innovatív termékek, egyedi rendszermegoldások, környezettudatosság és kecsegtető lehetőségek a megújuló energiák használatában. Az alábbiakban az idei év legizgalmasabb területeiről olvashattok. 

hannover2A Hannoveri vásár, Németország eg yik legnagyobb ipari jellegű kiállítása, ahol minden szegmens illusztris tagja képviselteti magát. Ennek tudatában vágtunk neki a nagy kalandnak, hogy az ipar számára megalkotott és kifejlesztett újdonságokat megismerjük, majd alkalmazni tudjuk a mindennapi életben. A vásár fő témái között 2016-ban az ipari automatizálás, az energia- és környezettechnológia, az ipari beszállítás, a gyártástechnológiák és kapcsolódó szolgáltatások, valamint a kutatás-fejlesztés is hangsúlyos szerepet kaptak.

Ipar 4.0 – A folyamatosan fejlődő ipari automatizálás és a gyártásban megjelenő nagy mennyiségű információ kezelésének eredménye, hogy a „folyamatok internetén”hannover_004 (1) alapulva jelennek meg intelligens ipari hálózatok, melyekkel valós időben nyerhetünk betekintést a gyártás résztvevőinek állapotába. Hol található az anyag? Mikor lehet kész? Mikor lehet szállítani és egyáltalán mi is történik az úgynevezett csőben, ami a gyártástervezés során áll össze? A rendszerek megfelelő egymáshoz illesztésével lehetőségünk nyílik a gyártó gépek valós idejű diagnosztikáját, a termelési folyamatok előírt működésének ellenőrzését egy adminisztrációs felületről végezni,  a teljes gyártást könnyedén átlátni és nyomon követni. Az Ipar 4.0 megfelelő kiépítésével a gyártók egy jól átlátható, a problémák gyors megoldását lehetővé tevő információs hálózatot vezetnek be, mely a későbbiekben könnyedén bővíthető az újabb felmerülő igények szerint, hogy ezáltal könnyedén válaszolhassanak a megjelenő piaci kihívásokra.

hannover_003 (1)

Smart Factory – Ez egy gyártási rendszer, mely erőforrás hatékony, alkalmazkodó, így az emberek számára könnyen elsajátítható. Manapság a digitális eszközök és a kibővített valóság szerves részei a mindennapi életünknek akár otthon, autóban vagy az utcán. Képzeljük el, hogy a gyár saját hangján képes választ adni számunkra. Egy rejtett számítógépes rendszer, mely csatlakozik az internethez így megkönnyíti a felhasználók életét. A jövőben a termelési rendszerek irányítják majd a gyárakat, az alkatrészek instrukciókat adnak a feldolgozásukra. Jelenleg a gyárakban még sok helyen cetlik, kártyák hívják fel a figyelmet a hibákra, karbantartásokra, és adnak további információt a gyártásról. Ezzel a rendszerrel virtuálisan kaphatunk adatokat, figyelem felhívásokat, szerelési instrukciókat és még a termék ismerete nélkül is könnyen tiszta képet kapunk az aktuális folyamatokról.

Web Production eszközök – Teljesen integrált termelésfelügyeleti rendszer, ami az adatait egy felhő alapú adatbázisba tölti, ezzel a világ bármely pontjáról el lehet érni, bármely gyár, bármely sorának adatait berendezés szintjéig lebontva. Vizualizált rendszer, amelybe minőségi kapuk, valamint eszkalációs szintek vannak integrálva. Látványos és jól használható, ami a legfontosabb a mérnökök (adatfeldolgozók) számára, hogy minden fontos adat elérhető, sőt ebből kidolgozhatóak a beavatkozási határok is.

Úgy hiszem, hogy utunk sikerrel járt, és olyan nagyszerű megoldásokat láthattunk, tapasztalhattunk, melyek nagy része a Mi technológiánkban is alkalmazható. Természetesen nem 100 %-ban, de egyes elemei bevezethetőek a technológiai folyamatainkba és ezen megoldásokkal nagyban elő tudjuk segíteni cégünk jövőbeni sikereit.

hannover_001 (1)

Források:

http://www.smartfactory-owl.de/index.php/en/smartfactory-eng

http://www.smartfactory-owl.de/index.php/en/industry-4-0

https://www.fraunhofer.de/en/research/current-research/cyberphysical-equivalence-smart-production-control.html

https://www.fraunhofer.de/en/research/current-research/doing- secure-digital-business.html


Címkék: