Menü
Témakörök
Gödri István
Gödri István
ügyvezető igazgató
AVENTICS Hungary

Óriási potenciál rejlik a pneumatikai piacban

Iparágak
0

A pneumatikai eszközök minősége és ezzel párhuzamosan az ipari felhasználása is dinamikus fejlődést mutat, a szakértői előrejelzések alapján 2020-ra átlagosan 25 százalékkal is emelkedhet a világpiaci összforgalom. A legnagyobb lehetőség az ázsiai piacban rejlik, azonban az AVENTICS Amerikában, Európában és hazánkban is stabil növekedéssel kalkulál.

Az első pneumatikus eszközök ipari alkalmazása a gőzgépek megjelenésével kerültek előtérbe, a technika és a gépek fejlődése egyre többször állította a mérnököket olyan feladat elé, ahol egyenes-vonalú mozgásra volt szükség. A pneumatika széleskörű alkalmazása azonban a XX. század közepétől számítható, a hatvanas évektől már gyakran váltották ki a bütykös tengelyeket és forgattyúkat munkahengerekre, valamint a gépek vezérlését ellátó görbetárcsákat sűrített levegős logikára. Az ipari automatizálás máig leggyakrabban alkalmazott lineáris technikája a pneumatika, hiszen az ipari berendezések alapjait képezik az olcsó, tartós és kevés karbantartást igénylő elemek.

A technológia fejlődésével új lehetőségek is megjelentek a gyártásban: az elektronika és a szenzortechnika előretörésének köszönhetően új funkciókkal egészültek ki az eszközök, ami lendületet adott a pneumatikának. A piaci tapasztalatok alapján a vásárlói igények napjainkban a személyre szabott megoldások irányába terelik a gyártást, emellett az energia-hatékonyság is elsődlegessé vált, így a termékeknek és az előállítási folyamatnak is ehhez kell alkalmazkodnia. Az elvárások tehát növelik a termékek komplexitását, ám a felgyorsult világ szükségletei ezzel egyetemben csökkentik a fejlesztéshez, gyártáshoz rendelkezésre álló időt.

A szakértői vélekedés szerint e folyamatok jelentős növekedést eredményezhetnek a pneumatikai eszközök ipari alkalmazásában, s 2020-ig világszerte jókora emelkedés várható. A prognózisok alapján az ázsiai piacban rejlik a legnagyobb potenciál: az évtized végéig akár az 5 milliárd eurós forgalmat is elérheti a szegmens, ami 37 százalékos fejlődést jelent a 2012-es eredményhez képest. Amerikában 29 százalékos növekedést várnak a szereplők, így várhatóan 2,95 milliárd eurós forgalmat bonyolíthat majd e terület. Európában 3,92 milliárd euróra nőhet ez a szám, amennyiben teljesül a 23 százalékos bővülés e ciklusban.

A pneumatikai alkatrészek és rendszerek gyártójaként hazánkban is további bővüléssel kalkulálunk, várakozásaink szerint 2015-ben 10 százalékkal nőhet a cég belföldi értékesítése. Az üzemet 2014-ben 18.870 féle termék hagyta el, a megrendelések 90 százaléka 100 darabosnál kisebb volt – ezzel pedig az AVENTICS speciális szerepet tölt be a szektorban, hiszen kevés az olyan gyártó, amely az egy darabból álló, speciális megoldásoktól kezdve a nagy sorozatban gyártott eszközökig, teljes mértékben kiszolgálja ügyfeleit. Az összértékesítés 2014-ben elérte a 3,5 milliós darabszámot, így az AVENTICS Hungary Kft. 16,977 milliárd forintos árbevétel mellett (+4% százalékos növekedés 2013-hoz képest) 507 millió forintos üzemi eredménnyel zárt 2014-ben. A vállalat termékeinek legfőbb felvevőpiacának az ipari automatizálás, az egészségügyi szektor, az élelmiszer és energia ipar, a haszonjármű és a vasúti gyártás területe számít. Az AVENTICS Egerből alapvetően a németországi Laatzenbe szállítja a kész termékeket, ahonnan a továbbszállításról a központ gondoskodik, egyedül az autóipari felhasználás esetében biztosítja a logisztikát a Heves megyei gyár.

Az elmúlt esztendőben tovább nőtt a cég beszállítóinak köre is: összehasonlításként 2005-ben még 285 külső partnerrel dolgozott az elődvállalat Bosch Rexroth, 2014-ben az AVENTICS Hungary Kft. már 556 partnertől rendelt alkatrészeket, a beszerzett alkotóelemek száma megközelítette a 23000-et (2005-ben még 7860 volt ez a szám).

A pneumatikai üzletágban központi szerephez kívánunk jutni az előttünk lévő pár évben, éppen ezért mindent megteszünk azért, hogy optimalizálni tudjuk a gyártást. Az elmúlt évek feladat az volt, hogy a skandináv üzemünk gyártókapacitását Egerbe telepítsük, miután ez sikeresen megtörtént, további területet kívánunk felszabadítani annak érdekében, hogy újabb sorokat tudjunk beépíteni a termelésbe. Ezt a gyártósorok fejlesztésével, valamint gép és eszközbeszerzéssel kívánjuk elérni.


Címkék: