Menü
Témakörök
Hubina Péter
Hubina Péter
cégvezető
Eckerle Industrie Kft. - Kiskőrös

Zökkenőmentes volt az átállás az Eckerle Industrie Kft-nél

Iparágak
0

A kiskőrösi Eckerle Industrie Kft. Magyarország egyik meghatározó egyedi célgépgyártója. Cégünk hazai, elsősorban a járműiparban tevékenykedő ügyfelek számára egyedi szerelősorokat, gyártócellákat, munkaállomásokat tervez és gyárt. Az Aventics termékeit a magas fokon automatizált, alacsony ciklusidőt és megbízható rendelkezésre állási időt igénylő szériatermelésben alkalmazzuk.

A termékek minősége továbbra is ugyanazt a megbízhatóságot tükrözi, mint amit a múltban tapasztaltunk a Rexroth-nál, de nem is volt kétségünk azzal kapcsolatban, hogy minden jó irányba megy majd tovább. Sőt, különböző szolgáltatásokat, mint például a szerviz vagy a tanácsadás, a kisebb cégméret miatt gyorsabbnak érzékeljük. Kérdések, illetve szakmai támogatás igénye esetén a piaci elvárásoknak megfelelő támogatást, szolgáltatást kapunk mind a minőség, mind a határidő tekintetében.

Mindössze egyetlen kérdés kapcsán merült fel bennünk némi aggodalom: az Aventics Hungary Kft. szabad kezet kap-e ahhoz, hogy felülvizsgálja jelenlegi piaci helyzetét és ügyfeleivel új, testreszabott üzleti kapcsolatot létesítsen, vagy az új tulajdonos direktívái miatt inkább merevebbé válik a kereskedelmi együttműködés. Azonban szerencsére ezt a kétséget már az első tárgyalások alkalmával eloszlatták az Aventics munkatársai és megtalálták azokat a kondíciókat, amelyek mindkét fél számára elfogadhatók. A régóta fennálló de most felfrissített kooperáció pedig olajozottan működik, az Eckerle Industrie Kft. mindig hiteles információszolgáltatást és maximális támogatás kap az Aventics magyarországi csapatától.

Felhasználás célgépépítőnél

Az Aventics Hungary Kft. nemcsak nevében újult meg, hanem a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően termékkínálata is. Itt, az Eckerle Industrie Kft.-nél mi is ismerkedünk az új termékekkel. A szeleprendszereknél is generációváltás történik, a régi, jól bevált HF család helyét átveszik az új AV típusú rendszerek. A 2013-as évtől kezdve kezdtünk áttérni az AV03-as szeleprendszerre, amely a korábbi HF04-et váltja le. Az új mechanikai kialakítás révén a 300 l/min átáramlás a korábbiaknál kisebb szelepekkel is megoldható, így a szelepsziget kisebb helyet foglal a célgépen. A legelső alkalmazásnál a profinetes terepibusz-csatlakozással ellátott eszköz gond nélkül csatlakozott a vezérlő PLC-hez. A buszos verziók esetében lehetőség van digitális és analóg ki-, illetve bemenetekkel bővíteni a konfigurációt az AES terepibusz-csatlakozásokkal. Így sikerült egy, a terepen elhelyezett termékmegfogó manipulátor munkahengereinek mozgatását és a szenzorjelek összegyűjtését egyetlen AV03-as szeleprendszerrel megoldani, ezután már csak egy buszkábelen kellett csatlakozni a fő PLC-hez. 2014-től kapható az AV05-ös család, amelyet a nagyobb légfelhasználást igénylő pneumatikus eszközökre fejlesztettek ki. Egy pneumatikus présállomás szeleprendszerén (lásd képünkön) megfigyelhető például a két szeleprendszer kombinációja. A kisebb munkahengerek működtetéséhez elegendők voltak az AV03-as típusok, a préshengerhez azonban már a nagyobb AV05-ös szelepek kellettek. Egy közbenső modul beiktatásával sikerült a szelepszigetet az elektromos működtetés szempontjából két részre osztani, ami az adott technológia miatt volt szükséges. Több elektromos leválasztómodul is konfigurálható egy alkalmazásban, de a tervezésnél érdemes figyelembe venni, hogy ezek a modulok a címzésnél az utánuk következő bájtot alapból lefoglalják maguknak. Így egy bájton belül nem lehet kettő vagy több leválasztómodult címezni. Az említett présállomáson külső proporcionális szelepekkel szabályozzuk a préselési erőt, de várhatóan a 2015-ös évben már kapható lesz az AV szeleprendszerbe integrálható proporcionális szelep is. Így még kompaktabb és hatékonyabb megoldást tudunk kínálni ügyfeleinknek. Az új szeleprendszercsalád az előzőekhez képest mindenképpen nagyobb rugalmasságot és tervezési szabadságot kínál. A konfigurátorprogram segítségével az említett projekt szelepszigetét előre definiálni tudtuk, ami nagy segítséget nyújt a gépészeti tervek elkészítésénél.


Címkék: