Menü
Témakörök
Piukovics Zsolt
Piukovics Zsolt
értékesítő mérnök
AVENTICS Hungary

Modulrendszer csak haladóknak

Iparágak
0

Az önállóvá vált Aventics Pneumatika töretlenül fejleszti kínálatát, a folyamat egyik leginnovatívabb szereplője az AV03/05 szelepsziget család. A tervezők egyik fő feladata a méretek csökkentése mellett a hatékonyság jelentős növelése volt.

A kategóriájában egyik legkisebb méret, a szinte elhanyagolható súly és az egyedülálló, átlósan elhelyezett tolattyú együttese magas hatásfokot eredményez. Az optimális helykihasználás egyre nagyobb szerepet kap a gépek és gyártósorok tervezésénél. Az egyedileg telepített szelepekkel szemben kiváló alternatíva az AV szelepszigetek modularitása, mivel így nagyon közel kerül az „agy” a beavatkozókhoz. A szelepek „káros” térfogatának csökkentése (a korábban fejlesztett HF04-es családhoz képest 45 százalékkal kisebb méret) akár 20 százalékkal kevesebb sűrítettlevegő-használatot eredményez. Az üzemeltetési költségek láthatóvá tételét nagyban segíti az Aventics energiakalkulátora.

Csökkent a súly, a méret és a helyigény

A szelepek átlagosan 3 méteres telepítési távolsága a végrehajtó elemtől jelentősen, akár 1,5 méterre is csökkenthető a magas IP védelemnek, a kompakt méretnek és a csökkentett súlynak köszönhetően. A kisebb káros tér mellett a rövidebb tömlők áteresztőképessége 50 százalékkal is növekedhet, ami kisebb nyomásesést eredményez. Az aktuátor reakcióideje rövidebb lesz, ciklusidő-csökkenést vonva maga után. A mind változatosabb igényeknek való megfelelés jegyében a legújabb szelepcsalád kínálata proporcionális (EP) szelepet is tartalmaz, amelynek segítségével a finom elektronikus nyomásszabályzást is a lehető legközelebb vihetjük a felhasználás helyéhez. Köszönhetően a moduláris felépítésnek és a széles körű elektronikus vezérlési lehetőségeknek akár 64 szelep is helyet kaphat egy egységben. Az AV szeleprendszerhez fejlesztett AES terepibusz-modul – amellett hogy akár 128 szelepmágnest képes működtetni – önállóan is használható, így nagy távolságra helyezett érzékelő- és vezérlőeszközök is csatolhatók a buszhálózatba a ki- és bementi moduljaik segítségével, a D-SUB kimeneti modulnak köszönhetően pedig akár egy másik – akár 10 méteres távolságban lévő – szelepsziget is csatlakoztatható. A terepibusz protokollok közül a feladatnak legjobban megfelelő választható. Az online konfigurátor segítségével akár a felhasználó is elkészítheti az alkalmazásához legjobban illő egyedi szelepblokkot.

Új irány a hatékonyság növelésében

Az Aventics fejlesztőcsapata hisz a nagy teljesítményű és modern műanyag szelepsorozatok fejlesztése jelentőségében, ami az eddigiekhez képest teljesen más irányt jelent a hatékonyság végső határainak elérésében. Folyamatosan újabb és újabb igények jelennek meg a gyártásban, amelyekre az Aventics AV rendszerek rugalmas és gyorsan megtérülő válaszokat adnak. A levegőáteresztő képesség alapján 300 Nl/min (AV03) és 700 Nl/min (AV05) változatok állnak rendelkezésre, így a feladathoz szükséges és elégséges vezérlést tervezhetünk. A testreszabott ügyfélmegoldások megbízhatóan és magasabb funkcionalitással kerülhetnek az alkalmazásokba.

szelepblokk

A kis tömegnek köszönhetően a szelepblokk a manipulátorra szerelhető

szeleprendszer

Kombinált AV03/05 szeleprendszer BUSZ-vezérléssel, EP szeleppel, be – és kimeneti modulokkal


Címkék: