Menü
Témakörök
Bolyki Ferenc
Bolyki Ferenc
ipari mérnökség vezető
AVENTICS Hungary

Hannoveri Vásár 2017 – A digitalizáció forradalma

Trendek és témák
0

Immár hagyományosan kancellári megnyitóval indult a műszaki élet egyik legnagyobb nemzetközi szemléje, a HANNOVER MESSE 2017. A németországi rendezvény nagysága a kiállítók számával jellemezhető a legjobban, hiszen majd 5.600 kiállító kínálta termékeit és mutatta be újdonságait a város méretű területen.

Az idei hannover-i szakkiállítás a digitalizáció szempontjából volt témakörökre osztva: kis csapatunk konkrét megoldásokat láthatott többek között a “COBOTS”, Energy Efficiency, Industrie 4.0, valamint a Predictive Maitenance nevekkel fémjelzett tematikus csarnokokban.

hm17-fg-38-1531871.original_image_gallery_desktop

Az ipari forradalmak történetére eddig nem volt jellemző, hogy előre meghirdették annak “kitörését”, ezeket mindig a változások bekövetkezése után értékelték meghatározó eseménynek az ipartörténészek. Korunk ipari forradalmát úgy éljük át, hogy lépésről lépésre tudjuk hol is tartunk, sőt a 2015-ös kancellári megnyitó beszéddel új lendületet kapott ez a folyamat. Az azóta eltelt két év alatt jelentősen fejlődött a termékek és folyamatok digitalizálhatósága, ezt jól követhettük a látnivalók között is. A termelési folyamatok bitekre fordításához egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely az észlelést és döntést a lehető legközelebb viszi a beavatkozás helyéhez. A jövő aktuátorai már integrált szenzorokat, mikro-vezérlőket és szupergyors adatkapcsolatot tesznek lehetővé. Ezek a részegységek alkotják a gépeket, berendezéseket, melyeket összetett vezérlők felügyelnek és optimalizálják működésüket.

hm17-h17-13-1529141.original_image_gallery_desktop

A kollaboratív robotok, amik emberrel együtt egy munkatérben is tudnak dolgozni anélkül, hogy veszélyt jelentenének a munkavégzőre, egy külön szegmenst képeztek “COBOTS” címszóval ellátott kiállítói területen. A jelentős fejlődés ezen a téren a cobot-ok terhelhetősége, hiszen minél nagyobb teherrel dolgoznak, annál nehezebb megállítani őket a mozgásukban, hogy ne okozzanak balesetet a velük egy munkatérben dolgozóknak. Ma már olyan biztonsági érzékelők, képfeldolgozó rendszerek támogatják ezt a technológiát, melyek szavatolják a biztonságos együttműködést.

hm17-al-13-1532150.original_image_gallery_desktop

Meglepően tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb számban vannak jelen a telekommunikációban érdekelt vállalkozások, de utána gondolva ők is teljes jogú tagjai, sőt vezetői ennek a forradalomnak, hiszen ma már nem csak hálózatokat, gyáregységeket kell adatcsatornával összekötniük, hanem gépeket vagy gépek részegységeit is. Láthattuk, hogy fel vannak készülve már arra is, hogy egyes gépelemek között létesítsenek internetkapcsolatot, aminek milliszekundumos válaszidő mellett kell elég biztonságosnak lennie ahhoz, hogy zökkenőmentes működést biztosítsanak.

hm17-h22-39-1529568.medium_image_gallery_desktop

Látogatásunk egyértelművé tette, hogy saját folyamataink fejlesztése követi a világ trendjeit, amiben, úgy gondolom, nincs is semmi meglepő. Emellett azt is egyértelműsítette bennünk, hogy nem lehet lassítani, így minden nap meg kell tennünk egy újabb lépést ebbe az irányba is. Az idei Hannoveri Vásáron látottak segítenek irányban tartani hajónkat, és úgy kormányozni, hogy jó szelet kapjunk.

(Fotók: hannovermesse.de)


Címkék: