Menü
Témakörök
Gödri István
Gödri István
ügyvezető igazgató
AVENTICS Hungary

Új névvel is folyamatos a növekedés

Megújulás
0

Már lassan végére érünk a 2016-os évnek s így visszatekintve bizton állíthatjuk, hogy az idei év sokkal jobban sikerült, mint az előző, és azt is látjuk, hogy 2017-ben még jobb eredményeket érhetünk el. Új fejlesztési részlegünk beindításával, valamint a sorozatos termékáthelyezésekkel az Aventics Hungary Kft. folyamatosan növeli szerepét a cégcsoport európai gyáregységei között. Fejlődésünk alapján is jól látható, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai gépgyártók termékeire csaknem minden érintett ipari szegmensben.

 

Biztatóan alakulnak az önálló piacra lépést követő évek az Aventics Hungary Kft. számára. Már tavalyi mutatóink is rendre jobbnak bizonyultak a 2014-es, első esztendőhöz képest, az erősödő év végi rendelésállománynak köszönhetően pedig 2016-ra megközelítőleg 5 %-os növekménnyel számolhatunk. Az áthúzódó rendelések volumene ügyfeleink töretlen bizalmát mutatja, ami már most kalkulálható forgalmat jelent számunkra a jövő évre nézve.

aventics pneumatika

Fotó: Ebner Béla

Egri üzemünknél 3,6 millió darabos termékeladás prognosztizálható az idei évre, amiben az ipari automatizálási területnek van a legnagyobb szerepe. A pneumatikus szelepek, hengerek, a hajózási- és haszongépjármű-ipar számára gyártott alkatrészeken túl, a kötöttpályás közlekedés számára is egyre több terméket értékesítünk a vasúti beruházásoknak köszönhetően. Bár a 2016-os termelés 95-96 %-a még mindig a külföldi megrendelésekhez köthető, a hazai gépépítők és rendszerintegrátorok piacán is folyamatosan erősítjük jelenlétünket. Többek között a hazai buszgyártásban is jelentős növekedés volt tapasztalható, ami az ajtóműködtetéshez kapcsolódó pneumatikus egységeink idei értékesítésében is jól látszódott. Emellett a magyar piaci értékesítésünkben évről évre növekszik a viszonteladói szegmens aránya is, ami jelenleg a belföldi értékesítésből származó árbevételünk közel 30 %-át teszi ki.

A versenytársaink előtt kell járnunk, minden nap csak egy lépéssel kell többet tennünk, mint ők ahhoz, hogy jobbak legyünk. Nagy örömmel látjuk, hogy a piac visszajelzései alapján, befektetett munkánk megtérülni látszik. Új termékeink esetében is kiemelt fontosságú a gyors elérhetőség, online támogató eszközeink folyamatos fejlesztése, valamint a direkt mérnöki munka és a segítségnyújtás az ügyfelek részére. Induló évünkhöz képest minden hazai mutató javult, az elvárásként felállított 6 %-os hatékonyság-növekedést pedig idén is hozta a vállalat.

Nemzetközi viszonylatban folyamatosan bizonyítja az egri egység, hogy képes felvenni a versenyt a nyugati szomszédok gyáraival: Németországból három szelepcsalád áttelepítése négy hét alatt zajlott le nálunk, Franciaországból pedig komplex hengerek gyártását költöztettük át; ezeknek a termékeknek az értékesítése decemberben meg is kezdődik. Mindeközben gyártási folyamataink optimalizálásával továbbra is a termelés egyszerűsítése, harmonizálása és szabványosítása a legfőbb célunk, és gépeink kihasználhatósága is folyamatosan javul.

Ezeknek, illetve hosszú évek munkájának köszönhetően jött létre idén a termékfejlesztési osztály Egerben, ahol jelenleg öt kolléga dolgozik. Jövő ilyenkor azonban már 15 munkatárs lesz az új részlegen, amit két éven belül 25 főre kívánunk bővíteni. A kezdeti, házon belüli fejlesztési tevékenységek a meglévő termékeinkhez köthetőek, azonban néhány éven belül már új megoldásokban és egységekben szeretnénk gondolkodni. Ehhez az ügyféloldal folyamatos visszajelzései és igényei, valamint a pneumobil versenyek szellemi tőkéje biztosít kiváló lehetőségeket számunkra.

Jövőre 50 éves a pneumatikagyártás Egerben, 1967 óta pedig folyamatosan meghatározó szereplője vagyunk a hazai pneumatikagyártásnak. 2014-től már AVENTICS néven működünk a világpiacon. Jövő év elejétől megkezdődik jubileumi rendezvénysorozatunk is, amelynek keretében Eger városában több helyszínen és az üzem területén is fotókiállításokkal készülünk. Ezek legfontosabb célja megmutatni az embert, munkatársainkat, akiknek a vállalat sokéves sikertörténetét köszönhetjük. Jövőre május 4-6 között a X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt is megtartjuk, ami az eddigi pneumobil versenyek történetének legmagasabb részvételi aránya mellett, hét ország közel 60 induló csapatával ad lehetőséget a lelkes mérnökhallgatóknak, hogy elméletben és a pályán is bizonyítsanak.

Sok szempontból izgalmas lesz hát a következő év vállalatunk számára, az ünnepek közeledtével azonban ideje kicsit megpihennünk, hogy újult erővel kezdhessük meg a jövő évet. Ennek jegyében kívánok békés, szeretetteli ünnepeket partnereink és dolgozóink részére egyaránt!


Címkék: