Menü
Témakörök
Kerékjártó István
Kerékjártó István
logisztikai igazgató
AVENTICS Hungary

Újult erővel készülünk a jövő évre

Megújulás
0

Több termék folyamatos áttelepítésének köszönhetően, egri üzemünk újabb kihívásoknak kell, hogy eleget tegyen. A francia és német AVENTICS gyárakból jött és jön át jelenleg is több termék gyártása hozzánk. Ezekkel a projektekkel újabb logisztikai feladatokat kell kezelnünk, melyekhez elengedhetetlen volt jelenlegi folyamataink és eszközeink fejlesztése. Ami az év első felében még csak terv volt, most év végére megvalósulni látszik.

raktarozasAz aktív, egy éven belül mozgó, beszerzett alkatrészeink félesége mára átlépte a 30 ezer darabot, melyek tárolása és gyors elérhetősége alapelvárás.  Hogy ennek meg tudjunk felelni, fokozatosan lecserélésre kerültek tíz év feletti alkatrésztároló liftjeink. Már munkába is állítottunk három új liftet, amelyek öt régi páternoszteres tárolót váltottak ki. Jövőre tovább folytatjuk a liftek lecserélését.

Egyre több speciális vevői igényt kell kiszolgálnunk. Ez azt jelenti, hogy megrendelőnk nem olyan katalógusterméket kér, ami folyamatosan rendelkezésre áll a központi raktárunkban. Már több mint 65%-a megrendeléseinknek vevőspecifikus. Ráadásul ezek átfutási ideje folyamatosan csökken, van olyan vevő által konfigurált termékcsaládunk, ahol már elértük a 1,5 napos belső átfutási időt.

Hogy ezt a gyors átfutási időt tartani tudjuk, a raktárból az alapanyagokat (kanban dobozokat, egyedi komponenseket, stb.) már nem kézi kiskocsikkal visszük a termelésbe, hanem munkába álltak az úgynevezett Milkrun vonatok. Ezek kis, elektromos járművek, hosszú szerelvényekkel. Ezekkel rövidebb idő alatt, sokkal több alapanyagot tudunk eljuttatni a gyártócellákhoz.

raktarozasAz alapanyagok bevételezését szintén fel kellett gyorsítani – már több mint 600 beszállítótól kapjuk naponta a termelésünkhöz szükséges alkatrészeket. Ehhez beállítottunk egy gyors átvevő görgősort, valamint mobil adatgyűjtőket kaptak a raktáros kollégák, melyekkel online SAP kapcsolatban tudnak dolgozni.

Sikerült lefedni a gyár teljes területét WIFI hálózattal, így a raktárakban papírok helyett már mobil adatgyűjtőkkel tudják az alapanyagokat kigyűjteni a termelés részére és azonnal lekönyvelni az SAP-ban. Hogy még több logisztikai folyamatra bevethető legyen ez az eszköz, elindult egy egyedi SAP-fejlesztés a mobil adatgyűjtőkre – ettől újabb átfutási időcsökkentést várunk 2017 januárjától. Emellett a következő hónaptól beindítjuk a közvetlen vevőkhöz történő szállítást is gyárunktól. Ez plusz feladatokat ad a készáruraktár és fuvarszervező csoport részére.

Idén nagy hangsúlyt kapott a logisztikai költségek csökkentése: Itt a fuvarszervező csoport olyan sikeresen végzi a feladatok optimalizálását, hogy közel 30%-os megtakarítást sikerült elérniük a fuvarköltségeken! A beszállítói göngyölegek visszaforgatásával, újrahasznosításával szintén komoly költségeket sikerült felszámolni. Különböző akciókkal pedig (pl. Konszignációs raktár beindításával) a gyári raktárkészlet is 15%-kal mérséklődött.

Sok új folyamatot sikerült elindítani még ebben az évben, folyamatos változás volt jellemző a 2016-os évre. Jól láthatóan jövőre újabb kihívások várnak ránk, de már most sorakoznak a megoldási javaslatok! :)


Címkék: