Menü
Témakörök
Fiser Orsolya
Fiser Orsolya
HR vezető
AVENTICS Hungary

Egerből Egerbe, Németországon át

HR
0

A Rexroth-tól elindulni, az AVENTICS-hez visszatérni.

Miután elvégezte a Külkereskedelmi Főiskolát, Malik Gergő Budapesten képzelte el a jövőjét. Ehhez képest kijutott Németországba, majd több év után tért vissza szülővárosába, Egerbe. Gergő az Aventics Hungary Kft.-nél hasznosítja a nemzetközi színtéren megszerzett szakmai tudását, amit még a Bosch Rexroth Pneumatika Kft.-nél alapozott meg. Ugyanabban az épületben, ahová most visszatért.

Kicsit csavaros a történet? Semmi gond, máris kifejtjük, természetesen Gergő segítségével:

 • Talán az lesz a legegyszerűbb, ha időrendben haladunk. Miért jöttél vissza Egerbe a diplomád megszerzése után? A főváros után egy kisvárosban élni és dolgozni – sok fiatal szemében ez valószínűleg nem tartozik a nyerő döntések közé.
 • Egri vagyok, itt nőttem fel, nagyon szeretem a várost,malik_gergo_002 itt élnek a rokonaim és a barátaim egy része. Ez azért máris jó indok volt arra, volt, hogy 2003-ban, a főiskola után visszatérjek. De ami igazán segített a döntésben: a Bosch akkoriban kezdett nagyszabású fejlesztésekbe a Kelet-magyarországi régióban, és ez érintette a pneumatikai üzletágat is, ami korábban, a Rexroth felvásárlásával a tulajdonába került. A Bervában akkor már közel negyven éve gyártottak és értékesítettek pneumatikai alkatrészeket – megvolt tehát a szakmai háttér egy jelentősebb fejlesztésre. 2004-ben adták át a zöldmezős beruházásban felépített új telephelyet az egri Ipari Parkban, amelynek termelését és termékválasztékát fokozatosan bővítették. Nyelveket beszélő, képzett fiatalokat kerestek a beszerzési osztályra, az én szakmai elképzeléseimhez pedig tökéletesen passzolt az ajánlat. Stratégiai beszerzőként kezdtem dolgozni, a feladataim közé tartozott többek között új magyar és külföldi beszállítók felkutatása és kiválasztása, ártárgyalások lefolytatása, szerződések megkötése. A munka nagy felelősséggel járt, ugyanakkor rengeteget utaztam és különleges helyekre is eljutottam. Sokat láttam, tapasztaltam a világból és még fizettek is érte – ráadásul a szülővárosom volt a bázisom. Ez azért elég jó kombináció egy friss diplomásnak!

 

 • Hogyan lett ebből Németországi kiküldetés?
 • Nyolc év után adódott egy lehetőség: ötéves kiküldetés keretében a Bosch Rexroth Lohr am Main-i központjában senior beszerzőként dolgozni, nemcsak a magyar vállalat, de a teljes Rexroth számára. Ilyet nyilván nem lehet kihagyni, gyorsan igent is mondtam az ajánlatra. Ez a döntés kétszeresen is megváltoztatta az életemet: egyrészt új helyszínen, új munkakörben dolgozhattam, másrészt pedig jött velem a barátnőm is, akivel ott és akkor költöztünk össze. Mi tagadás, mindkét döntésben volt némi kockázat, de szerencsére mind a munka, mind a magánélet jól alakult. Ami az utóbbit illeti: az együttélésből házasság lett időközben. Miami Beachen keltünk egybe és egy karibi hajózás volt a nászutunk. Ahogy közeledett a kiküldetési időszak vége, egyre többet gondolkodtunk azon, hogyan folytassuk majd az életünket, ha a megbízás lejár.

 

 • A pneumatika üzletágat és benne az egri vállalatot is időközben eladta a Bosch, a régi vállalathoz már nem vezetett automatikus visszaút…
 • Döntést kellett hozni, hogy valamelyik magyar Bosch vállalathoz térek vissza Németországból, vagy elköszönök a cégtől, hogy visszakerülhessek Egerbe, a korábbi munkahelyemre, ami időközben új tulajdonoshoz került. Nekem egyre jobban hiányzott Eger és lassanként a feleségemet is sikerült meggyőzni, hogy ide térjünk vissza. A döntést segítette, hogy nem szakadt meg a kapcsolatom teljesen a volt munkahelyemmel. Gödri István, ügyvezető igazgató úrral is rendszeresen találkoztunk, összefutottunk hol Németországban, hol pedig Egerben. Tudtam, hogy az új, független pneumatikai cégcsoport, az AVENTICS tagjaként is prosperál, sikeresen működik a vállalat és úgy éreztem, újra meg tudom itt találni a helyem. A Bosch-nál megértően fogadták ezt a döntést és elengedtek, amiért hálás vagyok nekik. Nagyon sokat tanultam az ott töltött évek alatt, ezt pedig a régi-új helyemen is jól tudom hasznosítani.

 

 • Mi az új munkaköröd?
 • Az AVENTICS Egerbe telepített egy központi beszerzési pozíciót, erre kerestek embert és ezt az állást kaptam meg végül. Az egyik anyagcsoport, a forgácsolt, megmunkált alkatrészek globális beszerzéséért vagyok felelős. Ismét sok utazás következik, az USA-tól kezdve, az Európai Unió tagállamain át Kínáig, de ehhez már hozzá vagyok szokva. Sőt, így kerek a munkám, az életem! Ezt a feleségem is tudja és megérti. És mivel Ő is talált állást egy egri vállalkozásnál, neki is pörgősen telnek a napjai.

 

 • Öt év után friss szemmel látod az egykori munkahelyedet. Milyen benyomást tett Rád az egri gyár, amely új zászló alatt, de továbbra is ugyanúgy pneumatikai termékeket gyárt, mint korábban, a Rexroth kötelékében?
 • Örömmel tapasztalom, hogy egy prosperáló vállalathoz térhettem vissza, amely dinamikusan fejlődik, és jó pozícióban van a cégcsoporton belül. A csapat teljesítményét nemcsak azzal ismeri el a nemzetközi menedzsment, hogy termékfejlesztési osztályt hozott létre, valamint újabb és újabb termékek gyártását telepíti át Egerbe, de azzal is, hogy nemzetközi szintű hatáskörrel járó funkciókat helyez az egri üzemegységbe. Így született meg az én pozícióm is, pár napja pedig arról született döntés, hogy egyes pénzügyi szolgáltatásokat is Egerből biztosítunk majd a teljes AVENTICS csoport számára.

 

 • Különleges öröm egy vállalat életében, ha egy munkavállalója karrierútját támogatni tudja. Az még különlegesebb, ha olyan munkatársat láthatunk viszont a csapatunkban, akit időközben elsodort az élet és egy fordulattal, mégis sok tapasztalattal tér vissza. Reméljük, hogy Gergő élete és karrierje töretlenül sikeres marad! Bízunk benne, hogy megtalálja számítását az anyaországban és nálunk, új-első munkahelyén. Ehhez kívánunk neki sok sikert!

Címkék: