Menü
Témakörök
Kerékjártó István
Kerékjártó István
logisztikai igazgató
AVENTICS Hungary

Sorban állnak a fejlesztések a logisztikán

Trendek és témák
0

A folyamatosan változó vevői igények miatt egyre nagyobb igény mutatkozik az egyedi gyártásra, illetve hogy ügyfeleink minél gyorsabban megkaphassák megrendeléseiket. Ennek eredményeként egyre több az egy-két darabos egyszeri vevői rendelés – ami mára már a teljes gyári volumen 65 %-át teszi ki. Ez logisztikai oldalról komoly kihívást jelent, mivel több mint 29.000 beszerzett alkatrésszel kell évente 230 ezer különböző készterméket legyártanunk.

Aventics logisztikaEmiatt elengedhetetlen a jelenlegi folyamatok állandó fejlesztése cégünknél, vagy éppen a teljesen új megoldások gördülékeny bevezetése. Több területen is már a legújabb informatikai eszközöket alkalmazzuk. Lefedtük WIFI-vel a teljes gyártócsarnokot, a raktárainkkal együtt. Ezzel lehetővé vált olyan különböző mobil kézi adatgyűjtők használata, melyek online kapcsolatot létesítenek az SAP-val. A gyártócellák, gépek, berendezések mind mini PC-kel lettek ellátva, aminek köszönhetően a gyártási terveket már digitális formában láthatják a dolgozók. Érintőképernyőn tudják kiválasztani a soron következő gyártandó termékeket, majd ott is tudják készre jelenteni azokat, így a logisztika bármikor megnézheti, hol és milyen státuszban van az éppen beütemezett termék. Nincs további szükség a gyártási rendelések kinyomtatására, így éves szinten több tonna papírt tudunk megspórolni.

A gyártási tervek jelenleg egy saját fejlesztésű applikáció segítségével készülnek el nap mint nap, a rövid átfutási idejű termékek miatt egy napra előre beosztva. Az MTA SZTAKI-val közösen egy olyan projectet indítunk el 2016 nyarán, amivel a teljes gyár komplett gyártási ütemterve – azaz, hogy az egyes gépek/gyártócellák mikor, mit gyártsanak – automatikusan, egy gombnyomásra elkészül majd. Így a lehető legoptimálisabb gyártási terv állhat majd össze például mind a 60 darab CNC és megmunkáló gépünkre egyszerre, figyelembe véve azok termék átjárhatóságát, kapacitását, az átállási időket, meghibásodási statisztikákat, stb.

milkrun vonatA gyártási tervek alapján a sok beszerzett alkatrészt valahogy el is kell juttatnunk a gyártócellákhoz. Ezt két módon lehet megtenni: kanban ládákkal, milkrun körök segítségével, vagy az egyedi, vevő specifikus alkatrészek gyártási rendelésenkénti különszedésével. Terveink szerint már a közeljövőben lecseréljük a ládák szállítására használt, kézi erővel tolt kocsikat egy m
odernebb milkrun vonatra. Ez a jármű speciális szerelvényeivel egyszerre tudja elszállítani az összes kanban ládát a raktár és a termelési terület között, mobil adatgyűjtők segítségével pedig az SAP-s könyvelés már e folyamat során megtehető. A WIFI és online SAP hozzáférés miatt a beszerzett alapanyagok bevételezése könnyen felgyorsítható, hiszen célunk, hogy a jelenlegi fix berendezések helyett mobil számítógépeket és címkenyomtatókat használjunk majd.

Több alkatrész tároló lifttel dolgozunk egyszerre, mivel egy ilyen “magas raktárban” átlagosan 600 különböző alkatrészt tárolhatunk. Ezeket a berendezéseket is újabb és modernebb verziókra cserélhetjük a közeljövőben, melyek gyorsabbak és nagyobb tárolási kapacitással bírnak ugyanazon alapterületen.

Aventics logisztikaA készáru területünk, ahol a termékek elnyerik végleges csomagolásukat, legendásan kicsi, ahhoz a termék komplexitáshoz és napi kiszállított vevői sorok számához képest, amit itt az egri AVENTICS gyárban kezelünk. Jó hír, hogy újabb termékek gyártását indítjuk be a napokban, ezt viszont már a jelenlegi készáru kezelési folyamat nem bírja el. Ezen területen is új megoldásokon dolgozunk, hogy az adott területből és lehetőségeinkből még többet tudjunk kihozni. Emiatt a készárus átvevő sorok teljes átalakításon esnek át, melynek során megváltozik majd a kiszállítások menetrendje.

Cégünknél láthatóan a logisztikai területen is akadnak bőven teendők a következő időszakra. Szerencsére ötletekből nincs hiány, így kézzelfogható megoldásokból sem, melyek már csak megvalósításra várnak… hát akkor hajrá! :)


Címkék: