Menü
Témakörök
Bányai András Gábor
Bányai András Gábor
informatika vezető
AVENTICS Hungary

Papírmentes gyártás Ipar 4.0 elemekkel az AVENTICS-nél

Egyéb
1

Korunk ipari informatikája már elképzelhetetlen a számítógépes hálózatba integrált elemek nélkül. Cégünknél már több éve elindult egy adatcentralizáció, mely keretében a gyártásban megjelenő szereplőket (eszközök, személyek, berendezések) egy egységes rendszerbe integráltuk. Ezáltal visszajelzéseket kaphatunk a gyártócellákban folyó munkákról, az egyes hibákról és azok paramétereiről. Munkatársaink ezen jeleket feldolgozva, elemezve szükség esetén azonnal beavatkozhatnak a folyamatokba, ezek mentén finomítják a gyártás hatékonyságát, az eredmények alapján pedig fejleszthetik az egyes elemeket. Mindezen adatok elérésénél elsődleges szempont volt, hogy bárki számára hozzáférhetőek legyenek, továbbá ehhez speciális alkalmazás telepítésére se legyen szükség. Egy web alapú alkalmazáscsomag (WebProduction) segíti kollégáink ez irányú feladatainak támogatását.

MES_001Az elmúlt évben indult egy új fejlesztés, mely az AVENTICS-en belül példa értékű. Célja, egy gyártási folyamattámogató (MES – Manufacturing Execution Systems) rendszer kialakítása. A munkahelyeket felszereltük speciális igényeket kielégítő miniszámítógépekkel, melyek segítik kollégáinkat a gyártáshoz kapcsolódó információk online megjelenítésében. MES_002

A gyártási dokumentációk ezáltal átléptek a nyomtatott világból az információs háló nyújtotta lehetőségek közé, mellyel cégünk környezettudatos törekvéseit is támogatjuk. A gyártósor mellett nyomon követhető az aktuális gyártási terv alakulása, egy-egy művelet elvégzése után pedig azonnal elektronikusan adminisztrálhatóak a folyamatban végrehajtott tevékenységek. Ezen adatok is a központi adatbázisba kerülnek, ahol átfogó elemzésre adnak lehetőséget a gyártási sorért felelős személyek részére.

Az online folyamatkövető rendszer kiegészült egy grafikus lekérdezési felülettel is, ahol az összegyűjtött adatok egyenként vagy összefüggéseiben is megjeleníthetőek egy valósidejű vizuális táblán. A grafikonok a felhasználói igényekhez szabva tetszőlegesen paraméterezhetőek, személyre szabhatóak. MES_003

Ebben az évben terveink között szerepel, hogy ezt az új, gyártási folyamattámogató rendszert más AVENTICS üzemegységekben is bevezessük, ezzel ötleteink és megoldásaink abban segítenek, hogy gyártásunk napról napra magasabb színvonalú megoldásokat biztosítson vevőink és partnereink számára.


Címkék:

  • Pap Levente

    RPI == Ipar 4.0 ??