Menü
Témakörök
Hörömpő Miklós
Hörömpő Miklós
értékesítő mérnök
AVENTICS Hungary

Egyre nagyobb szerepet kap a szabványosított pneumatika a fóliagyártásban

Ipari gépek
0

A gyártósori tekercselés alapszabálya, hogy nem történhet leállás, miután egy extruder megkezdte munkáját. Számos iparághoz hasonlóan (pl. acél-, papír-, vagy félvezetőgyártás) a termelés megszakítása egy fóliagyártó üzem esetében is komoly költségekkel járhat, a berendezések újbóli üzembe helyezése pedig igen aprólékos folyamatot jelent.

Az extrudereknél az egyik legfontosabb tevékenység a letekercselés, mellyel a hengerekre helyezik a már legyártott fóliát. Ha egy henger elkészül, a fóliát el kell vágni és átirányítani, majd azt pontosan felhelyezni a soron következő hengerre, ragasztás és megszakítás nélkül. Ezalatt az anyagfelhalmozó tárolja a következő gyártásra kerülő fóliát, a tárolt mennyiségeket és tárolási időket pedig pontosan hozzáigazítják az automatikus tekercsváltásokhoz, illetve azok behelyezéséhez.

Csak abszolút megbízható és tartós alkotóelemek használata megengedett egy ilyen komplex rendszer kialakításakor, mivel egyetlen henger vagy szelep meghibásodása megbéníthatja a teljes gyártási folyamatot, illetve komoly károkat okozhat az üzemi működésben. Az AVENTICS pneumatikus egységeit, proporcionális szelepeit, az AV szeleprendszereket, vagy például az SM6 útmérő-szenzorokat jelenleg is széles körben használja a fóliaipar a gyártósori tekercselők és tekercstároló egységek gyártásakor.

Bild6_small

A fólia feszítését alacsony súrlódású PRA munkahengerekkel végezzük, mely már 0,05 bar nyomásváltozás esetén is mozgásnak indul. E gyors reakció a nyomásváltozásra a speciális tömítésnek, az erre a célra kifejlesztett kenőanyagnak és a H9-es tűrésű alumínium hengerprofilnak köszönhető. A feszítőerőt a munkahengerben lévő nyomás növelésével, illetve csökkentésével tudjuk a kívánt nagyságon tartani egy tényleges- és a célértéket folyamatosan összehasonlító ED02-es analóg elektropneumatikus nyomásszabályozó segítségével.

Bild1_small

Elektropneumatikus nyomásszabályozóval kombinálva, a folyamatosan új elemekkel bővülő, AV szeleprendszer reprodukálható és dokumentálható nyomásértékekkel dolgozik. Ez olyan üzemekben különösen fontos, ahol különböző termékeket tekercselnek egyazon gyártósoron. A termékspecifikus utasítások ezzel tárolhatóvá és előhívhatóvá válnak. A PLC az új paramétereket terepibuszon vagy valós idejű Ethernet protokoll használatával küldi el az E/P szelep számára, ami támogat minden más hagyományos protokollt is. Az AVENTICS elektropneumatikus koncepciójával megbízható, teljesen automatikus, forgófejes tekercselés alakítható ki, ami garantálja a lengőhengerek gyors és megbízható vezérlését. Ez nagyban megnöveli még az egyedi gépek rendelkezésre állását is, így szabványosított pneumatikával jelentős idő és pénz takarítható meg az üzemeltetés során.

Bild4_small


Címkék: