Menü
Témakörök
Kiss Dániel
Kiss Dániel
értékesítő mérnök
AVENTICS Hungary

Machine Safety, első a biztonság

Biztonság
0

A munka világában az emberek és gépek biztonsága mind nagyobb teret követel magának, így ez a pozitív irányvonal Magyarországon is növekvő mértékben jelen van.

Az AVENTICS a nemzetközi trendeket követve segíti ügyfeleit a szigorodó követelményeknek, és azt meghatározó szabványoknak való megfelelésben, mind termékekkel, mind szakértő támogatással.

Az emberek, gépek és anyagi javak védelme a biztonságos pneumatika rendszerek és termékek elsődleges célja. A gépi megmunkálás, gyártás biztonságának kereteit nemzetközi szabványok és előírások szabályozzák, így a balesetek elkerülése már a gép tervezéskor szem előtt tartható.

Partnereit segítendő, az AVENTICS közzé tett egy kisebb segédletet, mely a téma kulcsfontosságú elemeiben útmutatást ad az egyik legfontosabb vonatkozó szabvány, az ISO 13849 direktíváinak használatában, mely biztonságos pneumatikus kapcsolási példákat is tartalmaz. Emellett segítséget nyújt a tervezendő, vagy kiegészítendő gép biztonsági besorolásában, így a kockázatelemzés elkészítésében, kockázat csökkentő intézkedések, teljesítményszint (Performance Level), diagnosztikai lefedettség, stb. meghatározásában. Ennek érdekében az AVENTICS megosztja szakértelmét pneumatikus kapcsolási példák formájában, melyek a sűrített levegő előkészítők, biztonsági szelepek, terepibusz vezérlés és munkahenger rögzítő-, valamint fékező elemek biztonságos felhasználását szolgálja.

Az angol nyelvű segédlet letölthető az AVENTICS honlapjáról:

http://www.aventics.com/en/machine-safety/

Az AVENTICS termékei egyre nagyobb hányadához meghatározza a kockázat értékeléshez szükséges B10 tényezőt, mely egy azonos termékekből álló egység 10%-ának meghibásodásáig várható működési ciklusszámot jelenti.

A német munkabiztonsági és egészségvédelmi intézet (IFA) gondozásában készült egy letölthető szoftver (SISTEMA), mely segítséget nyújt a tervezés, vagy fejlesztés alatt álló gép ISO 13849 szerinti kockázati és biztonsági besorolásában. A SISTEMA szoftver segítségével könnyen elkészíthetők a szabvány szerinti kockázati számítások, valamint adatbázisában megtalálhatók az AVENTICS főbb termékeinek B10 tényezői, azaz kockázatelemzés készítésekor csupán ki kell választani az elemeket, és a szoftver elvégzi a termékekre vonatkozó kockázati tényezők számítását.

A SISTEMA letölthető az intézet honlapjáról:

http://www.dguv.de/ifa/Praxishilfen/Software/SISTEMA/index-2.jsp


Címkék: