Menü
Témakörök
Bolyki Ferenc
Bolyki Ferenc
ipari mérnökség vezető
AVENTICS Hungary

Hengerbe préselt együttműködés

Iparágak
0

Létezik-e az a célgép, amellyel egy termékcsalád teljes termékskálája gyártható? Mindezek mellett ergonomikus-e, a szerszámok beállása automatikusan történik-e meg, biztosított-e a szerviz? A válasz igen.

Ezzel a kérdéssel fordult 2014 júliusában az Aventics Hungary Kft. az Eckerle Industrie Kft-hez. Az Eckerle Industrie Kft. egyik fő profilja ugyanis célgépek gyártása, melyekkel egyedi igényekre nyújt testreszabott műszaki megoldásokat. Alkalmazásai rendszerint házon belül, a megrendelő együttműködésével készülnek. Az Eckerle filozófiája, hogy megfelelő interpretációval, az elképzeléseket továbbfejlesztve a legkülönbözőbb igényre nyújtson műszaki megoldást.

A feladat

Az Aventics Hungary Kft. azzal bízta meg az Eckerle Industrie Kft-t, hogy olyan hengerprést tervezzen és kivitelezzen, ami nem végtermék-specifikus, és amivel fokozatmentesen különböző átmérőjű, magasságú, löketű hengerek készíthetők. Fő cél a KPZ pneumatikus hengerek speciális szerszámmal történő leperemezése volt.

Az új univerzálisan használható présnek a selejtszámot kellett még tovább, lehetőség szerint nullára csökkenteni, továbbá a gyártóeszköz pontosságát, megbízhatóságát növelni. További követelmény volt, hogy a prés átállása a gyártott munkahengerek között automatikusan történjen meg, a hengerek azonosítása, a rajtuk elhelyezett vonalkódokkal menjen végbe.

Folyamatos műszaki egyeztetések eredményeképpen az ügyfél megkeresésétől a harmadik verziós árajánlat elfogadásáig csak pár hét telt el.

…a megoldás

A tervezés és kivitelezés során számos műszaki kihívásra kellett megoldást találni.

Ezek egyik része a prés lökethosszából adódott. A kiválasztott szervóprés (a szállító állítása szerint Európában az első) vertikálisan 300 mm-t tudott mozogni. Az Eckerle munkatársai el akarták kerülni az egyedi megoldású prés használatát. Így a standard kialakítást megtartva költségcsökkentő megoldást alkalmaztak, és az asztallap mozgatása mellett döntöttek (orsós emelővel), ami további 500 mm-t jelentett.

Prés1

Kockázati tényezőt jelentett a prés 50 tonnás nyomóereje, a tervezésben kellő mértékű körültekintés hiányában a gép kárt okozhatott volna önmagában. A túlfutás szabályozását így érzékelőkkel, a túlzott mértékű erőhatások elvezetését az asztallap alá szerelt csapokkal oldották meg. A csapok működését Aventics munkahengerek szabályozzák. Az asztal lapjának 0,15 mm-nél nagyobb meghajlását hegesztett, merevített bordák elhelyezésével oldották meg.

A felhasználó számára ergonómiai szempontból meghatározó tulajdonságokat a műszaki kihívásokra adott válaszok határozták meg. A prés méretének az Aventics helyigénye szabott határt. A présfülke helyzetét, méretét munkavédelmi, gyártásoptimalizálási szempontok határozták meg. Az állítható asztallap mozgását lemezburkolat követi, a présfülkét automatikusan záródó polikarbonát ajtó védi, mindezt úgy, hogy a gyártott termékek manuálisan is gépbe helyezhetők legyenek.

prés2

A gép tervezésénél további kihívást jelentett a biztonsági perifériák kezelése, a biztonsági elemek nagy száma miatt ugyanis költséghatékony megoldás volt, hogy kezelésüket ne kilenc biztonsági relé, hanem egy biztonsági PLC oldja meg. A présgép több üzemmóddal rendelkezik, melyeknél eltérő biztonsági köröket kell aktiválni és a végrehajtó elemeket is ennek megfelelően működtetni. A feladat elvégzéséhez a Rexroth SLC biztosított megfelelő rugalmasságot.

Az ügyfél által preferált műszaki megoldás többszöri személyes egyeztetés és terhelés-szimuláció eredményeképp jött létre. A célgép üzembe helyezése 2015 áprilisában történt, azóta folyamatosan termel a gép. Az Eckerle Industrie Kft. és az Aventics Hungary Kft. között egyre szorosabb együttműködés figyelhető meg, ami megmutatkozik közös részvételben szakmai programokon, kiállításokon, közös sajtómegjelenésekben. Mindezek gyökere azonban technológiai területen keresendő, az Eckerle Aventics termékeket épít célgépeibe, az Aventics Eckerle által készített célgépekkel gyártja termékeit. A több fronton történő sikeres együttműködés egyik jelképévé az Aventics Hungary Kft. részére gyártott KPZ hengerprés vált.

PE-0006-01-00-00_1

 „A berendezést kollégáink már a próbaüzem alatt megszerették és mára már teljes bizalommal hagyják magára az automatikus ciklust. A mérnök kollégák is élvezik a pontos út és erőmérés adta lehetőségeket, hiszen ennek segítségével még precízebben tudnak visszajelzéseket nyerni, elemzéseket készíteni és reagálni ennek a kényes folyamatnak a paramétereire. A gyors és szerszám használata nélkül végrehajtható készülékcserék, lehetővé teszik akár az egy darabos vevői igények gyors és gazdaságos teljesítését. Összességében már e néhány hónap alatt is kijelenthető, hogy sikeres projektet zártunk ennek a berendezésnek az üzembe állításával.”

Műszaki adatok:

  • Prés mérete: 850 x 1460 x 3640 mm
  • Prés pontossága: 0,1
  • Prés legnagyobb nyomóerő: 500 kN.
  • Prés váza: Hegesztett vázkeret
  • Vezérlés: Rexroth PLC L40
  • Présszerszám mozgási sebessége: 50 mm/s
  • Gyártott termék (pneumatikus henger) átmérője: 16mm-100mm
  • Gyártott termék (pneumatikus henger) magassága: 25mm-500mm
  • Gyártott termék (pneumatikus henger) lökete: 25-500 mm

Címkék: