Menü
Témakörök
Hörömpő Miklós
Hörömpő Miklós
értékesítő mérnök
AVENTICS Hungary

A nyomásszenzorok új generációja: PE5

Elektronika
0

A PE5 nyomásszenzorunk a tavalyi évben termékfejlesztésen esett át, mely során mind software, mind a hardware megújult. A változtatásoknak köszönhetően következő tanúsítványokkal rendelkezik: CE megfelelőségi nyilatkozat, RoHS, REACH konform, LABS-frey.

A szenzor végértékéhez képesti pontossága 10 – 30 °C hőmérsékleti tartományban 1,5%, ismétlési pontossága 0,2%. Az új kialakításának köszönhetően jobban ellenáll a külső hatásoknak is. IP67 védettségével rövid ideig akár vízbe is meríthető.

AVENTICS-1406-7551-6880-ib_480f7543f6

A négypólusú M12x1-es elektromos csatlakozóval szerelt szenzor választható egy analóg- (0-10 V DC, 4-20 mA) és egy digitális (PNP, NPN, Push-pull), vagy két digitális kimenő jellel. A jel típusát a kijelző alatti gombok segítségével lehet kiválasztani.

A hiszterézis funkcióval a pneumatikus rendszerünket a benne ébredő, szokásostól eltérő nyomás kezelésére készíthetjük fel. Ehhez be kell állítanunk egy felső- és egy alsó nyomás-határértéket. Vegyünk egy példát. Egy tartályban sűrített-levegőt tárolunk és a környezeti hőmérséklet emelkedik. A hőmérséklet emelkedés miatt a tartályban lévő levegő tágulna, erre azonban a tartály állandó térfogata miatt nincs lehetőség, így a nyomása nő. A nyomás ennek hatására meghaladja a felső határértéket, a szenzor villamos jelet ad. A jel hatására a PLC rövid ideig kinyit egy elektromos vezérlésű 2/2 szelepet, mely a túlnyomást a környezetbe juttatja.

Késleltetett hiszterézis

Ezt a funkciót a rendszerhibák, orvoslására is fel lehet használni. Ilyen hiba lehet egy tömlő lelazulása vagy szakadása, mely hatására a sűrített-levegő a környezetbe áramlik. Ha a rendszerben az alsó határérték alá esik a nyomás, akkor a PE5-ös nyomásszenzor jelet ad a PLC-nek, amely erre reagálva működteti a levegő-előkészítőbe épített elektromos vezérlésű 3/2-es szelepet, mely elzárja a rendszerbe áramló levegő útját és leszellőzteti a még rendszerben lévő levegőt. Ezzel a módszerrel meggátoljuk, hogy fölöslegesen nagy mennyiségű sűrített-levegő távozzon a rendszerből,  jelentős mennyiségű pénzt spórolva ezzel.

Ablak

Az új PE5 nyomásszenzorral lehetőség nyílik a késleltetett hiszterézis alkalmazására. Ebben az esetben a nyomásszenzor egy általunk beállított ideig toleráns lesz a határértékek átlépése esetén, csak az idő letelte után jelez. Ezt a funkciót akkor érdemes használni, ha a rendszerünknél nem jelent problémát, ha rövid ideig a nyomás meghaladja a beállított értéket, esetleg ez sűrűn elő is fordul. Ezzel a beállítással szükségtelen gépleállásokat kerülhetünk el.

Késleltetett hiszterézis

Az ablak funkciót használva nyomásszenzor akkor jelez, ha a rendszerben lévő pillanatnyi nyomás a beállított alsó- és felső határérték között van. E funkció segítségével a hibát a gépkezelő számára könnyen észrevehetővé tehetjük. Ha a pillanatnyi nyomásérték a két határérték között van zöld, ha ezen kívül esik, akkor piros számmal jeleníti meg a kijelzőn. A két színt igény esetén fel is lehet cserélni.

Mindhárom funkciónál beállítható, hogy a szenzor alaphelyzetben nyitott (NO) vagy alaphelyzetben zárt (NC) módon adjon jelet.


Címkék: